Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

"Πιο λιτό φέτος το πασχαλινό τραπέζι"


"Μία μόλις εβδομάδα απέμεινε για το Πάσχα και οι Γιαννιώτες φαίνεται πως ειδικά φέτος δεν…βιάζονται να προμηθευτούν τα αναγκαία τρόφιμα που θα συμπεριληφθούν στο πασχαλινό τους τραπέζι. Βέβαια, η προμήθεια κρεάτων, λαχανικών, αυγών, κουλουριών και όλων των αναγκαίων τροφίμων του Πάσχα γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, παρόλα αυτά, τα πρώτα σημάδια από την μέχρι σήμερα κίνηση στην αγορά είναι ενδεικτικά του τι...

μέλλει γενέσθαι και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στους εμπόρους της πόλης μας.Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για διατήρηση στα ίδια επίπεδα με πέρυσι των τιμών στα αναγκαία τρόφιμα, παρά την αύξηση του ΦΠΑ, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα μόνο είδη. Παράλληλα, υπόσχονται ότι η ποιότητά τους θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
Βασικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού είναι αδιαμφισβήτητα το κρέας, με δημοφιλέστερα είδη το αρνί και το κατσίκι. Παρά το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ θα υπάρχει επάρκεια κρέατος στην αγορά αυτές τις ημέρες, όπως διαβεβαίωσε, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ιωαννίνων Λάκης Στεργίου, αφού αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Νομό μας άλλα τρία σφαγεία που καλύπτουν το κενό.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Πάντως ο κ. Στεργίου έκανε λόγο για διστακτικότητα των καταναλωτών όσον αφορά την προμήθεια κρέατος, εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι θα αρχίσουν να ψωνίζουν από την Μεγάλη Τρίτη κι έπειτα. Προς το παρόν οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα από πέρυσι, καθώς ο κόσμος περιμένει να δει πρώτα πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι από την ερχόμενη Δευτέρα.Όσον αφορά τις τιμές του κρέατος, αυτές στα Γιάννινα φαίνεται πως θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό εκτιμά ο κ. Στεργίου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και ελαφρά μείωσή της. Παρόλα αυτά, οι κρεοπώλες αναμένουν λίγο χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

ΝΤΟΠΙΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙ…
Ένα άλλο βασικό θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές είναι η προέλευση του αρνιού ή του κατσικιού που θα βάλουν το Πάσχα στο τραπέζι τους. Για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία των Ιωαννίνων δεν τίθεται θέμα εισαγωγής κρεάτων αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους. «Εννοείται ότι όλοι εμείς θα υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας», δήλωσε με έμφαση.Εξάλλου, οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο Νομό Ιωαννίνων και της Υπηρεσίας Εμπορίου της Νομαρχίας δεν αφήνουν περιθώρια για «ελληνοποιήσεις» αρνιών που έρχονται από τρίτες χώρες, αφού από την πρώτη στιγμή που φτάνει ξένο κρέας στην περιοχή μας, ελέγχεται με ακρίβεια η προέλευση και η ποιότητά του.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κρέατος προχωρούν το επόμενο διάστημα, ενόψει του Πάσχα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες. Ήδη έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που αφορά ελέγχους σε σφαγεία, στη χονδρική και τη λιανική πώληση (κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κ.λ.π.), καθώς και ελέγχους εισαγόμενων σφαγίων για την πιστοποίηση της καταλληλότητάς τους και την αποφυγή παραποίησης της προέλευσής τους.

ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ!
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται οι τιμές των πασχαλινών κουλουριών και των τσουρεκιών στα αρτοποιεία των Ιωαννίνων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αρτοποιών Κω/νος Κωστής. Τα κουλούρια πωλούνται και φέτος κατά μέσο όρο έναντι 10 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του τσουρεκιού κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον κ. Κωστή. Παρά όμως το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν είδη…πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι, οι ντόπιοι αρτοποιοί εκτιμούν ότι η κατανάλωση φέτος θα είναι πιθανώς μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές.Πάντως πιο ξεκάθαρη θα γίνει η εικόνα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού κυρίως σ’ αυτή θα φροντίσουν οι Γιαννιώτες για την προμήθεια των συγκεκριμένων ειδών.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ίδιες με πέρυσι παραμένουν, λίγο πριν μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές των λαχανικών στην μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων μανάβικων.Κάναμε...αυτοψία σε κατάστημα της πόλης, στο οποίο οι ντομάτες πωλούνται έναντι 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ το μαρούλι διατίθεται έναντι 70 λεπτών το κομμάτι. Αυτό βέβαια δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα μέσα στις επόμενες ημέρες!Πάντως, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, οι Γιαννιώτες καταναλωτές αναζητούν και διαλέγουν κατά κύριο λόγο ντόπια προϊόντα, τα οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι και πιο φτηνά από τα εισαγόμενα που επίσης διατίθενται στα μανάβικα.

proinoslogos"

Share on Facebook