Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Διευκρινίσεις για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΧΙΝΙΔΗ

Διευκρινίσεις για την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούμενο με 10 δισ.ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υπό τον έλεγχο...


της Τράπεζας της Ελλάδας, παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κος Σαχινίδης σημείωσε πως το Ταμείο δεν αποσκοπεί στην στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.

Με την ίδρυση του Ταμείου, τόνισε ο κος Σαχινίδης, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει της κρίσης, ότι όσες επιθέσεις κι αν εξαπολύσουν, υπάρχει στην άκρη ένα ταμείο με πόρους 10 δισ. ευρώ - όχι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας (εκεί υπάρχουν άλλες πρόνοιες), αλλά για την περίπτωση επιβεβαίωσης ακόμα και ακραίων σεναρίων, να στηριχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος».

Στο ίδιο πνεύμα η Ελπίδα Τσουρή (ΠΑΣΟΚ), τόνισε πως το Ταμείο, «δεν στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών, αλλά στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας» και πως «η προσφυγή μιας Τράπεζας σ’ αυτό, δεν θα είναι ευχάριστη κίνηση για τους μετόχους του, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα».

Η ίδρυση του Ταμείου αποτελεί όρο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αν και συναινεί στην ίδρυση του Ταμείου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα το φθινόπωρο του 2008, είχε προχωρήσει σε ένα πακέτο ρευστότητας. Η επιλογή συνάντησε σφοδρότατη κριτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από σας προσωπικά, που μιλήσατε για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, εκτίμησε πως με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του προσχεδίου νόμου, το τοπίο συγκρότησης του Ταμείου παραμένει «θολό και ασαφές».

«Αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τα 28 δισ. ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. Όσο για τα υπόλοιπα, «αφού διαφωνήσατε με το Μνημόνιο, γιατί κόβεστε για το αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει;».

«Είναι ενδεικτικό το πώς υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα του τι είδους κυβέρνηση υπάρχει»,παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ).

«Το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα μας λέει η κυβέρνηση, πως τυχόν ζημιές των Τραπεζών, θα καλείται να αναλάβει το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος του Ταμείου - δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός».

Για «τραπεζοκεντρική Ελλάδα και Ευρώπη» μίλησε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

«Οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείνουν «για το καλό της οικονομίας», αλλά οι Τράπεζες όχι. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βοηθήσει Ναυπηγεία που πάνε να κλείσουν, επεμβαίνει η Επιτροπή και λέει πως είναι νόθευση του ανταγωνισμού. Εδώ όμως, μας λέει πως πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες και να κατευθύνουμε το 10% των κεφαλαίων του Μνημονίου προς τα κει», σχολίασε ο βουλευτής.

«Διάβασα ότι το υπόλοιπο των ελληνικών Τραπεζών που οφείλουν στην ΕΚΤ, είναι 90 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

«Για να διασωθούν οι Τράπεζες, η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει την τιμολόγησή τους. Και τιμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με τιμές Απριλίου και τα αγοράζει για να στηρίξει τις Τράπεζες. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τυγχάνουν της έγκρισης οιασδήποτε κυβέρνησης. Και απορώ που και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να οικοδομεί αντιπροτάσεις, έρχεται και τα στηρίζει.Κύριοι θα λογοδοτήσετε για το πού πάει αυτή η ρευστότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων - και επειδή έχει ληκτότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει, καταφεύγει στην ΕΚΤ», είπε ο υφυπουργος.

«Ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.



Share on Facebook