Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"Ελπίδα για την παραμεθόριο"


"Την ώρα που η αγορά βρίσκεται σε «ασφυξία» και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χώρας μας αποτελεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στα «συρτάρια» παραμένει πρόταση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που είχε την υποστήριξη της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου, για δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην παραμεθόριο περιοχή κυρίως στον δήμο Δελβινακίου.Μετά από συνεργασία του τότε Γενικού Γραμματέα Δ. Πανοζάχου με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είχε...

προταθεί η εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με προοπτική να αποτελεί χώρο ελεύθερων συναλλαγών, κυρίως με τους εμπορευματικούς φορείς και καταναλωτές από την Αλβανία.Μία πρώτη μελέτη επρόκειτο να προχωρήσει μέσω του Interreg III και του αναπτυξιακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ», ωστόσο δεν χρηματοδοτήθηκε. Τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στην πρόταση είναι εξαιρετικά σημαντικά και αναδεικνύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της διασυνοριακής ζώνης, στόχος που απαιτεί την συνεργασία των επιχειρηματικών και αιρετών φορέων.Στην συνεργασία με την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας υπογραμμίζοντας πως η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου θεωρείται επιβεβλημένη και θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι Ζώνες αυτές αποτελούν κομβικό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης άλλων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.«Το γιατί δεν προχώρησε τότε, είναι ένα άλλο θέμα. Συνήθως στην Ελλάδα όλα προχωρούν αργά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση
για επιχειρηματικό πάρκο
Η πρόταση αφορούσε την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, χαμηλής όχλησης με μια μονάδα εφοδιαστικής αλυσίδας που θα καλύπτει την ζήτηση στην περιοχή της Κακαβιάς.Σύμφωνα με την πρόταση, η επένδυση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κτιρίου – αποθηκευτικού κέντρου υπηρεσιών logistics και ενός εμπορικού κέντρου που θα φιλοξενεί καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους.Η συνολική αξία της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ΕΥΡΩ. Το επιχειρηματικό πάρκο θα διαθέτει υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με εμπορικά τμήματα διαφόρων επιχειρήσεων.Αρχικά προτείνεται στο πάρκο να εδρεύουν εταιρίες με προϊόντα και υπηρεσίες του κατασκευαστικού κλάδου ώστε να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει για την ανάπτυξη υποδομών στην Αλβανία. Οι πελάτες ανάλογα με το προφίλ τους θα μπορούν είτε να κάνουν από απόσταση τις παραγγελίες τους και η εφοδιαστική αλυσίδα να τους εξυπηρετεί ή οι μικρότερης δυναμικής και παραγγελιοληπτικής ικανότητας θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα εμπορικά τμήματα των εταιριών του πάρκου. Προσδοκία αποτελεί η δημιουργία χώρου ελεύθερων συναλλαγών μέσα στο πάρκο όπου οι πελάτες κυρίως από τη χώρα της Αλβανίας δε θα χρειάζονται άδεια εισόδου για την είσοδο τους στο Πάρκο.Το πάρκο σε πρώτη ανάλυση προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο παρά τη μικρή διάσταση και δυναμικότητα σχεδιασμού του. Με τη υλοποίηση του και τη σταδιακή αύξηση των εργασιών υπάρχει σημαντική δυναμική για την περαιτέρω ανάπτυξη του και την ενσωμάτωση και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.Όπως μάλιστα προβλέπεται, «η ανάπτυξη που θα επέλθει από τη δημιουργία του πάρκου θα προσφέρει πολλές και υψηλού εισοδήματος θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την κίνηση προς την περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα για επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε παρελκόμενες ενέργειες. Η περιοχή της Κακαβιάς, ο Δήμος Δελβινακίου αλλά και όλοι οι όμοροι Δήμοι και Κοινότητες του Πωγωνίου θα επωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή καθώς θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας πολλών ειδικοτήτων, τέτοιων που να μπορούν να καλυφθούν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη παρελκόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως εστίασης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών και εργαζόμενων του πάρκου».

Αναμένονται απαντήσεις
Απαντήσεις από την υπουργό Οικονομίας για το θέμα αυτό περιμένει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αλλά και οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης υπογραμμίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή από τους Φιλιάτες έως το Πωγώνι και την Κόνιτσα.Μάλιστα οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επισημαίνουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η ζώνη να ενισχυθεί με ειδικά μέτρα όπως φοροαπαλλαγές και κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας.«Χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση», σημείωσε ο κ. Μπαράτσας προσθέτοντας ωστόσο πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Share on Facebook