Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

"Ο γύρος του κόσμου από καναπέ σε καναπέ"


"«Χίλιοι καλοί χωράνε» λέει ο λαός μας και απ΄ ό,τι φαίνεται τα μέλη του διεθνούς δικτύου φιλοξενίας «Couchsurfing» το έχουν βάλει σκοπό να εφαρμόσουν το εν λόγω ρητό στην κυριολεξία. Η κυρία Λένα Μπαμπασάκη, μέλος του δικτύου από την Αθήνα, έχει φιλοξενήσει 450... αγνώστους από όλον τον κόσμο στο σπίτι της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Μα δεν είναι άγνωστοι! Είναι μέλη της οικογένειας του couchsurfing» λέει στο «Βήμα» αναφερόμενη στο παγκόσμιο δίκτυο που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια «couchsurfers», δηλαδή «σέρφερ στους...

καναπέδες», οι οποίοι φιλοξενούν και φιλοξενούνται δωρεάν, έπειτα από συνεννοήσεις μέσω του site www.couchsurfing.org.

«Το couchsurfing είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από ένα απλό μέσο δωρεάν διαμονής σε ξένες χώρες. Σίγουραείναι σημαντικό το ότι αποκτάς την ευκαιρία να δεις μια ξένη χώρα “εκ των έσω”, φιλοξενούμενος από κάποιον ντόπιο. Ωστόσοτο πιο υπέροχο κομμάτι είναι οι δεσμοί που δημιουργούνται. Ανοίγοντας το σπίτι σουανοίγεις και την καρδιά σου και προτού προλάβεις να το καταλάβειςγίνεσαι μέλος μιας παγκόσμιας παρέας εκατομμυρίων ανθρώπων» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα». Ετσι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυρία Μπαμπασάκη έχει φιλοξενήσει στο σπίτι όπου μένει με τον οκτάχρονο γιο της περισσότερα από 450 άτομα: μοναχικούς ταξιδιώτες, συχνά δύο ή τρεις ταυτόχρονα, ζευγάρια, ακόμη και τετραμελείς οικογένειες, ενώ η ίδια έχει ταξιδέψει στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Αίγυπτο και στη Γερμανία.

«Την περασμένη χρονιά υποβλήθηκα σε χημειοθεραπεία, ωστόσο δεν σταμάτησα να φιλοξενώ couchsurfers από όλον τον κόσμο. Η παρουσία τους στη ζωή μου ήταν κάθε άλλο παρά ενόχληση. Στις δύσκολες ημέρες που περνούσα ήταν πολύ παρήγορο να έχω όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους στο σπίτι μου» αναφέρει η κυρία Ελενα Τουτουδάκη, η οποία σε μόλις έναν χρόνο έχει παραχωρήσει τον «καναπέ» της σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Ετσι, μόλις η υγεία της βελτιώθηκε, τα μέλη του δικτύου της ανταπέδωσαν τη φιλοξενία και η κυρία Τουτουδάκη ταξίδεψε στην Ιταλία και στην Ελβετία. Στο τέλος του ταξιδιού της, μάλιστα, κατέληξε στη Ζυρίχη, όπου συμμετείχε σε πορεία μαζί με άλλους couchsurfers κρατώντας όχι σημαίες ή πανό αλλά... έναν καναπέ στους ώμους!
tovima.gr"

Share on Facebook