Από την εποχή που η περίφημη Νelly΄s φωτογράφιζε γυμνά μοντέλα στην Ακρόπολη ώς το γλέντι στο κατάστρωμα του παροπλισμένου ευδρόμου καταδρομικού Αβέρωφ πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Ενα πράγμα όμως παραμένει αναλλοίωτο: η ευθιξία των Ελλήνων όταν πιστέψουν ότι προσβάλλεται η Ιστορία τους.
Υπάρχει μια σχολή λαϊκής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα που...
θα μπορούσαμε να την ορίσουμε ως «ρεπορτάζ σελέμπριτι»: Πού πάνε, τι κάνουνε, πώς διασκεδάζουνε, τι φοράνε, με ποιους ή με ποιες κυκλοφορούν, με ποιους ή με ποιες τα φτιάχνουν, πώς και γιατί χωρίζουν όταν χωρίζουν, τι κάνουν τα παιδάκια τους... Αλλά υπάρχουν και πολλοί σελέμπριτι που αισθάνονται σπουδαίοι όταν γίνονται αντικείμενο αυτής της δημοσιογραφίας.
Ανάμεσα στους σελέμπριτι που τους άγγιξε η αρνητική δημοσιότητα είναι ο εφοπλιστής Λέων Πατίτσας που παντρεύτηκε τη Μαριέττα Χρουσαλά, ιδιαίτερα γνωστή από την τηλεόραση όπου εργάζεται. Είχαν τη φαεινή ιδέα να κάνουν το γαμήλιο πάρτι τους στο ένδοξο θωρηκτό «Αβέρωφ» και, επίσης, να έχουν φωτογράφους εκεί που θα κοινοποιούσαν στο πανελλήνιο τη χαρά τους. Ε, την πάτησαν. Η γαμήλια γιορτή παρουσιάστηκε σαν ιερόσυλη πράξη, οι χοροί σαν τουρκογενείς και άρα βέβηλοι καρσιλαμάδες και τα νιάτα τους σαν οργιώδης διάθεση. Σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, προεξαρχόντων των πατριωτών της Ν.Δ., μίλησε για βεβήλωση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Ολο το πολιτικό σύστημα συντονίστηκε σε ένα ασήμαντο συμβολικό θέμα το οποίο όχι από σύμπτωση ανακίνησε τη μεγάλη ευαισθησία των Ελλήνων για θέματα πατριωτισμού, η ερμηνεία των οποίων οδηγεί σε συμπεράσματα πέρα από τη λογική.
Τα «μέτωπα». Δεν είναι η πρώτη φορά που πράξεις ιδιωτών, δημόσιων προσώπων ή, ακόμα, και καλλιτεχνικά έργα που αναμετρώνται με την ελληνική Ιστορία, από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας (σύμφωνα με το ερμηνευτικό σχήμα που μιλάει για την τρισχιλιετή συνέχεια του Ελληνισμού). Από μια σειρά φωτογραφίες με γυμνές και ημίγυμνες χορεύτριες της περίφημης Νelly΄s που στην εποχή τους θεωρήθηκαν πορνογραφία μέχρι την πολύκροτη γυμνή φωτογράφηση της Ζωής Λάσκαρη στη Δήλο το εθνικό φρόνημα έχει προσβληθεί ουκ ολίγες φορές. Ακόμα κι αν οι προσβολές ξεχνιούνται με τον καιρό, πάντα η ιδέα της προσβολής της Ιστορίας του κρατά τον Ελληνα σε εγρήγορση, έτοιμο να ξεσπαθώσει για τα ιερά και τα όσιά του, όπως τα έχει μάθει από το σχολείο κι έτσι όπως τον βοηθούν να τα επαναλαμβάνει και να τα εμπεδώνει η σελέμπριτι δημοσιογραφία και τα εθνικά αντανακλαστικά των πολιτικών εκπροσώπων του. Μολών λαβέ, ρε, το λοιπόν.
Share on Facebook