Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

'Έρχονται οι κούριερ με τα ποδήλατα


Το δέμα, βάρους έξι κιλών, έπρεπε να φτάσει στην άλλη πλευρά της Αθήνας, το αργότερο μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Και ήταν ήδη 12, με το γνωστό κυκλοφοριακό κομφούζιο να μαίνεται στους δρόμους.
Η λύση μία . Σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε, έναν από τους πρώτους ποδηλάτες-κούριερ στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας για καύσιμο μόνο την ενέργεια των ...ποδιών τους ή έστω τον προαστιακό σιδηρόδρομο σε...

μακρινές διαδρομές, οι ποδηλάτες-κούριερ της Αθήνας υπόσχονται να μεταφέρουν γράμματα ή δέματα, βάρους έως 10 κιλών, μέσα στην πόλη, ακόμη και σε 20 λεπτά, σε χαμηλές τιμές και, κυρίως, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον!

Οι ποδηλάτες-κούριερ, γνωστοί διεθνώς ως bike-messengers, είναι εκατοντάδες σε πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Σαν Φραντσίσκο, αλλά και σε αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Έχουν κάνει "περάσματα"-αστραπή από κινηματογραφικές ταινίες κι έχουν γίνει πρωταγωνιστές σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το "Dark Angel", όπου η Τζέσικα Αλμπα υποδύεται τη Μαξ Γκεβάρα, μια bike-messenger. Σε αρκετές χώρες του κόσμου, ακόμη κι ένας τουρίστας μπορεί να βγάλει χρήματα για τις διακοπές του δουλεύοντας για μία-δύο εβδομάδες ως ποδηλάτης-κούριερ.

Στην Ελλάδα, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους πολύ πρόσφατα. Ξεκινώντας από τη "BondEX", μια πρωτοβουλία των αστικών ποδηλατών της Αθήνας, με εμπνευστή τον 33χρονο Χάρη Σκαφτούρο, ο οποίος έχει εργαστεί ως bike-messenger στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για οκτώ μήνες, μετά τις σπουδές του.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=32052&catid=21

Share on Facebook