Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Υπέρ της μελέτης για το τραμ και κατά για άλλες που προωθεί η Περιφέρεια τάσσεται ο Στ. Καλογιάννης"


"Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την προκήρυξη από την Περιφέρεια Ηπείρου της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για το τραμ ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, αλλά διαφωνεί με ορισμένες άλλες που προωθούνται, υποστηρίζοντας ότι είναι περιττή η ανάθεση τους, γιατί έχουν ήδη εκπονηθεί. Επίσης, για τις 12 μελέτες που προωθούνται από την Περιφέρεια, προτείνει να...


ακολουθηθεί η διαδικασία του Νόμου 3316/2005 σχετικά «με την ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων εκπόνησης μελετών» και όχι το Π.Δ. 4/2002 που προβλέπει την απ' ευθείας ανάθεση των μελετών, κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Με εντολή Σουφλιά σταμάτησε η ανάθεση
Σε ότι αφορά το τραμ, ο και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί με τη δήλωση του να μετακυλίσει την ευθύνη, για την μη ανάθεση της μελέτης που είχε προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2008, στην «ΤΡΑΜ Α.Ε», ενώ έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι η διαδικασία του διαγωνισμού σταμάτησε με εντολή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά τον Φεβρουάριο του 2009 χωρίς σοβαρή αιτιολογία. Πολιτική και όχι υπηρεσιακή ήταν η απόφαση για να μην προχωρήσει η ανάθεση, αλλά σίγουρα ο κ. Καλογιάννης συνέβαλε και μέσω του Ρυθμιστικού.Στη δήλωση του για το τραμ αναφέρει: «Την μελέτη του Τραμ στα Ιωάννινα είχε προκηρύξει αρχικά η «ΤΡΑΜ Α.Ε» στα τέλη 2008. Είχε ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης και προκήρυξε την μελέτη σκοπιμότητας, με προεκτιμώμενη αμοιβή 380.000 ευρώ και χρόνο εκπόνησης 12 μήνες. Η μελέτη θα εχρηματοδοτείτο από το Μέτρο 6.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Σιδηρόδρομοι - Αεροδρόμια - Συγκοινωνίες», του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.Στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων είχε δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ εντολή στους μελετητές για τη διερεύνηση χάραξης μέσων σταθερής τροχιάς στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Από την Α' Φάση της μελέτης είχαν ήδη προταθεί εναλλακτικές χαράξεις και στην τελική Φάση του Ρυθμιστικού αποτυπώθηκαν στους σχετικούς χάρτες οι προτεινόμενες γραμμές Τραμ. Για την αναγκαιότητα προώθησης δικτύου Τραμ στα Ιωάννινα είχα μακρά συνεργασία με τους τότε αρμόδιους Υπουργούς. Δυστυχώς η ΤΡΑΜ Α.Ε. δεν προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης. Όμως η ουσιαστική προεργασία είχε γίνει και είναι σημαντικό που η Περιφέρεια σήμερα την αξιοποιεί».

Περιττή η νέα μελέτη για τα αποθέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Δεν θεωρεί αναγκαία τη μελέτη για τα αποθέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Καλογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη εκπονηθεί δυο συναφείς μελέτες και ειδικότερα:
-Η μελέτη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην οποία έχει γίνει πλήρης καταγραφή των αποθεμάτων ΑΠΕ της χώρας και η οποία περιλαμβάνει κανόνες χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων, μικρών υδροηλεκτρικών έργων, εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας, της ενέργειας από βιομάζα. Η μελέτη, η οποία καθορίζει περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη των προαναφερόμενων έργων ΑΠΕ, ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007 και μετά από μακρά διαβούλευση θεσμοθετήθηκε το 2008 ως Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464 Β'/2008), το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς. Στην μελέτη του Ειδικού Χωροταξικού περιλαμβάνεται ο,τιδήποτε σχετικό με τις ΑΠΕ και για την Ήπειρο.
-Η μελέτη «Ανάπτυξη Συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης υδατικών πόρων Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας», που ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2008. Στην μελέτη γίνεται λεπτομερέστατη ανάλυση των υδάτινων αποθεμάτων της Ηπείρου και καθορίζονται επακριβώς τα έργα και οι δράσεις που προτείνονται. Η μελέτη αυτή βρίσκεται από διετίας στην Περιφέρεια Ηπείρου.Για την τελευταία μελέτη πρέπει να υπενθυμίζουμε από την πλευρά μας ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε στους φορείς, οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη της και επίσης για τη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο, από τον Αμάραντο, όπως προωθείται μελέτη από τη Ν.Α, δεν εξήγησε ποτέ κανείς ποια έργα προτείνονται.

Υπάρχει μόνον Εγνατία...
Είναι περιττή η νέα μελέτη «εκτίμησης χωρικών επιπτώσεων του Οδικού Άξονα της Δυτικής Χώρας στον Κοινωνικό και Οικονομικό Τομέα της Περιφέρειας Ηπείρου», ουσιαστικά την Ιόνια οδό που ακόμη δεν ξεκίνησε, την οποία επίσης προτίθεται να αναθέσει η Περιφέρεια, υποστηρίζει ο βουλευτής και προσθέτει:«Ο μόνος οδικός άξονας εν λειτουργία στη δυτική Ελλάδα είναι η Εγνατία οδός, για την οποία το Παρατηρητήριο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» έχει εκπονήσει και συνεχίζει να εκπονεί ανάλογες μελέτες οι οποίες καταγράφουν και αναλύουν τις χωρικές επιδράσεις από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της. Δεν χρειάζεται, συνεπώς, νέα μελέτη».

Μελέτη για το λιμανάκι στους Λογγάδες
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του παραδοσιακού μικρού λιμανιού στους Λογγάδες.Για το έργο, το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη του χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση της λίμνης και του οικοσυστήματός της, έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο προεργασία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ - Περιφέρειας Ηπείρου και Φορέα Διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας. Δυστυχώς, καταλήγει, η μελέτη προϋπολογισμού 10.000 ευρώ δεν έχει ανατεθεί ακόμη, παρότι είχαμε εξασφαλίσει την πίστωση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"
Share on Facebook