Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Για αμέλεια κατηγορεί την BP η Anadarko


Βαριές κατηγορίες εναντίον της BP εξαπέλυσε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου Anadarko Petroleum, συνδικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού μετά και την έκρηξη της πλατφόρμας Deep Water Horizon τον Απρίλιο...



Ο πρόεδρος της Anadarko Petroleum,Τζιμ Χάκετ κατηγόρησε χθες την BP για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και διαβεβαίωσε ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

"Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δείχνουν ότι η τραγωδία αυτή μπορούσε να αποφευχθεί και ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα ριψοκίνδυνων αποφάσεων και ενεργειών της BP", είπε και δήλωσε "συγκλονισμένος" από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά την καταστροφή, κυρίως στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών ερευνών.

"Η συμπεριφορά και οι ενέργειες της BP παραπέμπουν σε διακεκριμένη αμέλεια ή σε σκόπιμες παραλείψεις", γεγονός που την καθιστά υπόλογη απέναντι στους εταίρους της, ανάμεσά τους και η Anadarko.

"Η BP, ως η εταιρεία που χειριζόταν τη γεώτρηση, είχε την υποχρέωση απέναντι στους συνιδιοκτήτες, ανάμεσά τους και η Anadarko, για τη διάνοιξη των φρεάτων με σωστό τρόπο... και για τον σεβασμό του συνόλου των νόμων και των κανονισμών. Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι η BP είναι υπεύθυνη απέναντι στους συνιδιοκτήτες για κάθε βλάβη που θα προκληθεί από δική της διακεκριμένη αμέλεια ή σκόπιμες παραλείψεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Anadarko.

Από την πλευρά της η BP εκφράζει τη σφοδρή της διαφωνία με την Anadarko και υπόσχεται ότι "δεν θα επιτρέψει στους ισχυρισμούς αυτούς να μειώσουν τη δέσμευσή της απέναντι στις παράκτιες περιοχές του Κόλπου".




Share on Facebook