Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Απάντηση για Digea


"Επειδή ήμουν σίγουρος ότι θα γινόταν αυτός ο χαμός για περισότερο απο ένα εξάμηνο.

-Το mpeg4 για να μη λέμε ότι θέλουμε η digea σε email που έστειλε σε τεχνικούς που τη ρώτησαν είπε ότι το επέλεξε ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ.

-Η promax, εταιρία που ήταν στην ανάπτυξη του προτύπου DVB-T ΔΕΝ έχει βγάλει ούτε ένα...

μοντέλο πομπού που να έχει mpeg4 κωδικοποίηση. Απ την άλλη στα συστήματα λήψης-επεξεργασίας-διανομής για ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλες πολυκατοικίες η Ikusi ετοιμάζει αποκλειστικά για την ελλάδα καινούριες μονάδες που να το υποστηρίζουν.

-Σύμφωνα με το νόμο, αλλά και όπως παίζουν τώρα είναι 2 stream των 4ων καναλιών. Αρα δεν υπήρχε λόγος εξοικονόμησης φάσματος. Επίσης ο νόμος μιλάει για εκπομπή SD και όχι HD.

-Αλλά εκεί θα κολήσουν; Ούτος ή άλλως η digea ΔΕΝ ΕΧΕΙ άδεια απο την ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με την Digital Union την εταιρία που θα αναλάβει την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών.

-ΜΗΝ περιμένετε HD. Ήδη απ όταν γύρισαν σε SDI απο PAL στο μονταζ είδαν τρελές ελλήψεις και ανέβηκε πολύ το κόστος της παραγωγής.

-Η Digital Union θα εκπέμψει σε mpeg2. Η ΚΡΗΤΗ TV πριν 2 χρόνια άλλαξε όλο της τον εξοπλισμό σε HD. Λέτε να μην το έχουν σκευτεί;

-Επίσης ΜΗΝ περιμένετε HD με DVB-T mpeg4. Αν ποτέ αποφασίσουν να εκπέμψουν σε HD θα το κάνουν με DVB-T2. Η σερβία θα ξεκινήσει αμέσως τις εκπομπές της σε DVB-T2 που είναι αρκετά καλύτερο και έτσι θα γλειτόσουν χρήματα για μια δεύτερη μετάβαση, που εμείς θα κάνουμε.

-Λόγο του mpeg4 επειδή αυξάνετε η πολυπλοκότητα στη συμπίεση, σε περιοχές με κακή λήψη πιθανά να μην έχουμε καθόλου σήμα.

-Το 4αψήφιο νούμερο μπήκε μια βδομάδα πριν την εκπομπή στη Θεσσαλονίκη. Η digea χρεώνει 10 ευρώ το αυτοκόλητο που βάζουν στους δέκτες. Τυχαίο; Δε νομίζω.

-Η ΕΡΤ ενώ έχει αγοράσει πομπούς DVB-T mpeg2, τοποθετήσει, και θέσει σε λειτουργεία (άσχετα που δεν έχουν σήμα εισόδου) θα αγοράσει εξ αρχής καινούρια μηχανήματα για mpeg4.

-Όπου είχατε καλή λήψη απο υμηττό, τι κρίμα, πλέων θα βλέπετε χάλια, χάρη στο ψηφιακό σήμα της digea και τη συμπίεση του.

-Όσο για τους δέκτες με mpeg4, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά μια μετατροπή σε mpeg2 και μετά την αποκωδικοποίηση του.

-Η λύση της μοντούλας δεν είναι λύση αφού είναι ασύμβατη με τις περισότερες τηλεωράσεις ή έχει τρελά προβλήματα ή καθυστέρηση.

-Ακόμα ο νόμος λέει ότι θα συνεχιστούν παράληλα οι αναλογικές εκπομπές μέχρι το 2012 (ή το 2015) και ότι δεν θα διακοπούν. Όμως παίζουν παράνομα εδώ και 20 χρόνια, εκεί θα κολήσουν;

-Θυμίζω ότι ο alpha δυσανασχετεί με την επιλογή του mpeg4.

-Γι αυτόν που λέει ότι η τηλεόραση είναι προεραιτική. Για πες στον παππού ή τη γιαγιά που του μειώνουν τη σύνταξη ότι για να μπορεσει να έχει αυτό που του κρατάει συντροφιά πρέπει να δώσει 50 ευρώ και να μάθει ένα σωρό πολύπλοκες λειτουργείες ενώ είχε αλλάξει τηλεώραση πριν κάπια χρόνια και είχε ψηφιακό δέκτη.

-Ο πομπός της promax για mpeg2 κοστίζει περίπου 6000 ευρώ. Ο αντίστοιχος της nec που αγόρασε η digea ( http://www.nec.co.jp/press/en/1002/0102.html ) κοστίζει πάνω απο 20000 ευρώ.

-Χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλη ισχύ (>2KW αλλά κάτι έχει ακουστεί για 6KW), που ως αποτέλεσμα έχει προβλήματα σε κεντρικές εγκαταστάσεις κυρίως, και φυσικά αγνοώντας τις οδηγείες της ΕΕ. Θα μου πείτε ο οικολόγος ΣΚΑΪ απο πάρνηθα στην έξοδο του έχει 20KW (πηγή:greekfrequencies.eu) το οποίο σημένει ότι απ τη ΔΕΗ τρώει περίπου 30-35KW σε μια καλή περίπτωση. Στην ψηφιακή όταν χρησιμοποιούμε έναν ενυσχητή που στην αναλογική θα μας έδινε 100W μας δήνει κάτι παραπάνω απο 25W ενώ απ τη ΔΕΗ τρώει περίπου 180W. Φυσικα θα μπορούσαν να εκπέμπουν παραπάνω απο ικανοποιητικά με λιγότερο απο 100W.

-Και επειδή σέρνετε το "σε όλη την ευρώπη mpeg4 χρησιμοποιούν για hd", όσοι το χρησιμοποιούν mpeg4 για hd παράληλα έχουν sd εκπομπές σε mpeg2.

-Τέλος έχω παρατηρίσει πως όσοι είναι πληροφορικάριοι και οι hi-endάδες υποστηρίζουν το mpeg4 και είναι σήγουροι ότι με αυτό θα πάμε σε HD. Αντίθετα οι ηλεκτρονικοί που ξέρουμε αρκετά πράγματα παραπάνω απο τους πληροφορικάριους και τους hi-endάδες υποστηρίζουμε το mpeg2

Σόρρυ για το μπερδεμένο κείμενο,
ένας ηλεκτρονικός που τυχένει να έχει πιάσει στα χέρια του πομπούς DVB-T και πεδιόμετρα, και που εντελώς τυχαία έχει ψαχτεί πάρα πολύ."

Αναγνώστης
----------------------------------------------------------------------------------
"Καλά μην τρελαίνεσαι κιόλας.... απλά να θυμάσαι ότι το mpeg-2 είναι καλύτερο για να το επεξεργαστείς σε υπολογιστές με τεράστια ισχύ και όχι για να το στείλεις. Δεν υπάρχει λόγος να βλέπουμε σε mpeg-2 ενώ μπορούμε σε MPEG4/H.264/AVC, και για να το καταλάβεις απλά σκέψου αυτό: Πριν λίγα χρόνια ακούγαμε την μουσική μας από cd. Πλέον ολοι κατεβάζουμε/αγοράζουμε mp3 στα 320kbps που πραγματικά το ανθρώπινο αυτί δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά. Άρα παλιά είχαμε cd και τώρα έχουμε mp3. Το cd λοιπόν είχε τέτοια περίσσεια πληροφορίας που γέμιζε τον υπολογιστή με 40ΜΒ ενώ Ï! �ώρα κάνεις την δουλεία σου (χωρίς να χάσεις σε ποιότητα ήχου) με 4ΜΒ. Κάπως αντίστοιχα σκέψου και το mpeg-2 με το mp4.

Άρα για να βλέπουμε τηλεόραση:
mpeg-2 = άχρηστη πληροφορία
MPEG4/H.264/AVC = τόση πληροφορία όση χρειάζεται το ανθρώπινο μάτι χωρίς να καταλαβαίνει την διαφορά.
Όσο για την συμπίεση δεν υπάρχει πρόβλημα... Το mp4 έχει φτιαχτεί για συμπιεσμένο HD οπως επίσης και για streaming στους υπολογιστές. Και επιπλέον οι τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένα τσιπάκια για να κάνουν Hardware acceleration κατα το decoding τα οποία τα έχουν ακριβοπληρώσει οι Sony, Philips, LG, Samsung..(τα bluesky δε νομίζω αλλα δεν γνωρίζω κιόλας) και ολες οι μεγάλες εταιρίες.
Αν πάλι σκεφτεί κανείς ότι οι τηλεοράσεις βγαίνουν σε 42 ίντσες και πάνω και άρα δεν θα δείχνουν καθαρά.. τότε εκτός του οτι το mpeg-2 δεν θα δείχνει ούτε καλύτερα ούτε πιο καθαρά έτσι οπως θα το στέλνουν.. υπάρχει και το upscaling. google it...
Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι το θέμα μόνο στους πομποδέκτες άλλα και στο θέμα ότι αν δεν ακολουθήσουμε γρήγορα την τεχνολογία μετά από 5 χρόνια θα γκρινιάζουμε πάλι ότι πριν κάποια χρόνια δεν το είχαμε σκεφτεί κτλ.."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook