Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ελεύθερες οι μετεγγραφές των φοιτητών, αλλά...


Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, έκανε αναφορά στα θέματα των μετεγγραφών των φοιτητών. Ελεύθερες θα είναι από φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ αντιστοίχων τμημάτων πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, εκτός όμως λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, ενώ...



... και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν από εδώ και πέρα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προκειμένου να πετύχουν τη μετεγγραφή τους σε άλλες σχολές όρισε με τροπολογία του το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, με θέμα «Αλλαγές που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων», έκανε αναφορά στα θέματα των μετεγγραφών των φοιτητών.


Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «είναι σαφές ότι δεν πρέπει να προχωράμε σε μεμονωμένες αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Γι αυτό και το συνολικό πρόβλημα της κινητικότητας των φοιτητών θα αντιμετωπιστεί μέσα από το νόμο. Όμως, εφέτος, επειδή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για τους πολίτες και για τους νέους ανθρώπους, ανακοινώσαμε τρία συγκεκριμένα μέτρα:



Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα ελεύθερης μετεγγραφής των νέων φοιτητών και σπουδαστών σε ομοταγή και αντίστοιχα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, προς όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, δηλαδή θα δίδεται η δυνατότητα σε δύο αδέρφια να επιλέξουν μια από τις δύο πόλεις στις οποίες έχουν περάσει, ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των τριών σπιτιών. Με απλά λόγια, ελεύθερες μετεγγραφές προς όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Το δεύτερο μέτρο: δίνουμε τη δυνατότητα σε παιδιά, που το εισόδημα των οικογενειών τους τα τρία τελευταία χρόνια είναι μικρότερο των 45.000, σε ποσοστό 4% να μετεγγραφούν στον τόπο κατοικίας των γονέων τους.


Και το τρίτο μέτρο: εξορθολογίζουμε τη διαδικασία των μετεγγραφών σε πόλεις που έχουν τρεις ή τέσσερις ισότιμες σχολές, ώστε να ισοκατανεμηθούν οι φοιτητές. Δηλαδή, εάν στην Αθήνα υπάρχει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στον Πειραιά, να μπορούν να κατανέμονται δια του τρία, ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών σε ένα Πανεπιστήμιο, πράγμα που δυσκολεύει εξαιρετικά τα μαθήματα».

http://www.agelioforos.gr/

Share on Facebook