Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Καθοριστικό ρόλο το μητρικό βάρος στην κυοφορία διδύμων"


"Οι έγκυες που κυοφορούν δίδυμα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παίρνουν το προτεινόμενο βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που διαπιστώνει ότι το χαμηλότερο του συνιστώμενου βάρους κατά την δίδυμη κύηση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης των νεογνών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Obstetrics and Gynecology, ο Δρ Νάθαν Φοξ της...

εταιρείας Συνεργάτες Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι «μια γυναίκα θα πρέπει να παίρνει περίπου 453 γραμμάρια την εβδομάδα. Λιγότερο βάρος απ' αυτό σημαίνει μικρότερα νεογνά και περισσότερες πρόωρες γεννήσεις».Ο Δρ Φοξ και οι συνεργάτες του θέλησαν να δουν αν η πρόσληψη βάρους στην δίδυμη κύηση που καθορίστηκε από τις ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες του Ινστιτούτου Ιατρικής το 2009, επέφερε διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα των
κυήσεων.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το εύρος της αύξησης του βάρους εξαρτάται από το σωματικό βάρος της γυναίκας στην αρχή της δίδυμης κύησης. Μια φυσιολογική γυναίκα θα πρέπει να πάρει μεταξύ 16 και 24 κιλά, μια υπέρβαρη από 14 έως και 22 κιλά και μια παχύσαρκη από 11 έως και 19 κιλά.Μελετώντας 281 κυρίως φυσιολογικού βάρους γυναίκες που κυοφορούσαν δίδυμα, ο Δρ Φοξ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν πάρει το συνιστώμενο βάρος τα κατάφεραν καλύτερα ως προς το αποτέλεσμα κύησης.
Οι γυναίκες που πήραν λιγότερα κιλά είχαν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού (πριν την 32η εβδομάδα), συγκριτικά με εκείνες που είχαν πάρει το σωστό βάρος (14% έναντι 5%). Επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μικρότερα νεογνά.Εν αντιθέσει με τις μονότοκες κυήσεις, η απόκτηση αρκετού βάρους στις πολύδυμες κυήσεις μπορεί να είναι «άθλος». Δεν είναι πάντοτε εύκολο. «Στέλνουμε τις ασθενείς μας σε διατροφολόγους για να ακολουθήσουν διατροφή με μεγάλη θερμιδική περιεκτικότητα, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα κιλά», εξηγεί ο Αμερικανός ερευνητής.
Περίπου τρεις στις 100 κυήσεις είναι πολύδυμη, και οι πρόωροι τοκετοί συμβαίνουν περίπου στο 60% των περιπτώσεων, καθιστώντας το σωστό σωματικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη, σημαντικό παράγοντα."
http://allday-news.blogspot.com/

Share on Facebook