Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας για προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης μελετά η Μέρκελ


ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΡΕΣ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Η Μέρκελ, φοβάται το διαρκές βάρος στους Γερμανούς φορολογούμενους και έτσι ετοιμάζει κανόνες ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο και επικαλείται πηγές της κυβέρνησης, δηλαδή τα... εκεί παπαγαλάκια...



...Πάντως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως: « Πρέπει να σκεφτούμε πώς, σε μια ακραία περίπτωση, τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρεοκοπούν με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της».

Το σχέδιο προβλέπει οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση.

Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας που θα κλειθεί να... χρεοκοπήσει.





Share on Facebook