Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τεκμήρια και για συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα


ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ γίνονται τα τεκμήρια διαβίωσης, έτσι ώστε να «συλλαμβάνουν» μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα των εχόντων και κατεχόντων που φοροδιαφεύγουν. Στη σχετική απόφαση κατέληξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και την κριτική...



που ασκήθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επέκταση των τεκμηρίων και στους συνταξιούχους, με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, η σκέψη που επικρατεί είναι να μην εξαιρούνται συλλήβδην οι συνταξιούχοι από τα τεκμήρια, αλλά να ισχύουν αυτά για όσους έχουν πάνω από ένα ύψος εισοδήματος ή περιουσίας και για όσους είναι κάτω από ένα όριο ηλικίας, κατά πάσα πιθανότητα τα 60 ή 65 έτη. Το θέμα έθεσε χθες και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Μακρυπίδης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.

«Έτοιμοι για αλλαγές»
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι η ηγεσία του υπουργείου «είναι ανοικτή σε προτάσεις για τα τεκμήρια», τα οποία ανέφερε ότι «αποτελούν ένα μόνον μέτρο για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης». Άλλωστε και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για αλλαγές, αρκεί να υπακούουν στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας».

Νωρίτερα ο κ. Σαχινίδης έγινε αποδέκτης καταιγισμού ενστάσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση «να δείξει περισσότερη τόλμη και να προχωρήσει σε επιμέρους αλλαγές» εστιάζοντας τις παρατηρήσεις τους κυρίως στη μεταβολή προς τα πάνω- όπως είπαν- των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν τον λόγο αλλά και εκπρόσωποι φορέων επέμειναν στο θέμα υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τεκμηρίων είναι ένας τρόπος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Για το ζήτημα αυτό υπήρξε έντονος προβληματισμός αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επεσήμαναν ότι χρειάζεται «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», πως χωρίς την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή και υποστήριξαν ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, με ορισμένες βελτιώσεις θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Βάρκες και κότερα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ζήτησε αυστηροποίηση των τεκμηρίων για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται σχεδόν το ίδιο οι κάτοχοι μιας βάρκας 7 μέτρων με εκείνους που διαθέτουν κότερα 20 μέτρων και πρότεινε το τεκμήριο φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία να είναι στη βάση της απόδειξης που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους και να επεκταθεί και για όσους φοιτούν στα ιδιωτικά κολέγια.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναφέρεται στην παρακράτηση από τις αγροτικές ενώσεις μέρους της επιδότησης των αγροτών και ζήτησε τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στο κόστος ενεργοποίησης της επιδότησης, ώστε- όπως είπεοι δικαιούχοι να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ενώσεων. Βελτιώσεις
Πάντως στην πλειονότητά τους κατά του φορολογικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και, εκτός από το γεγονός ότι συντάχθηκαν με τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα τεκμήρια, ζήτησαν επιπλέον αλλαγές και βελτιώσεις.

Αυστηρός κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος μίλησε για φορολογική παραλλαγή αντί της φορολογικής επανάστασης, υποστήριξε πως παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν και τόνισε ότι δεν τους αγγίζουν τα τεκμήρια.

Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μολονότι είχε εκφράσει τη συμφωνία του για τα τεκμήρια διαβίωσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από αυτά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και για επτά- οκτώ χρόνια οι νέοι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «ψαρεύει τη μαρίδα και λίγο τις γόπες, αλλά δεν πιάνει τους καρχαρίες».

tanea

Share on Facebook