Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

"Δεν πραγματοποιήσαμε εμείς τις επιθέσεις στη Μόσχα"


Λέει η τσετσενική αυτονομιστική οργάνωση Εμιράτο του Καυκάσου

Η τσετσενική αυτονομιστική οργάνωση της οποίας ηγείται ο Ντόκου Ουμάροφ αρνείται την ευθύνη για τις επιθέσιες της Δευτέρας σε δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας που κόστισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

"Δεν πραγματοποιήσαμε εμείς τις επιθέσεις στη Μόσχα και ...
δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε", δήλωσε ο Σεμσέτιν Μπατουκάεφ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερ από την Τουρκία.

Ο Μπατουκάεφ, δήλωσε ότι η οργάνωση του σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων μέσα στη Ρωσία, όχι όμως εναντίον πολιτών. Ο Ντόκου Ουμάροφ είχε απειλήσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα μεταφέρει το αντάρτικο στις ρωσικές πόλεις.

Το Εμιράτο του Καυκάσου έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στον Καύκασο που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η οργάνωση είναι πιθανό να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Δευτέρας, τις οποίες έχουν αποδώσει σε γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας με διασυνδέσεις στη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας, οι χειρότερες που σημειώθηκαν στην πόλη τα τελευταία έξι χρόνια.

"Φυσικά σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους, αλλά τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον ανθρώπων", δήλωσε ο Μπατουκάεφ, που ζει στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι πίσω από τις δύο σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν, που κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκεται το Εμιράτο του Καυκάσου.


Share on Facebook