Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ασφαλισμένοι Δημοσίου: Τρεις ώρες στην ουρά, για ένα βιβλιάριο...


EΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑΝ 70 ΑΠΟ ΤΑ 187 ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Μέχρι το πεζοδρόμιο έφτανε την Μ. Τρίτη η ουρά εκατοντάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου που περίμεναν στο ισόγειο των γραφείων του Οργανισμού Περίθαλψης και Ασφάλισης Δημοσίου (ΟΠΑΔ), στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Σαπφούς 3, για...



...να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους.


Η ίδια εικόνα ταλαιπωρίας επικρατούσε και στον πρώτο όροφο των γραφείων του οργανισμού, όπου γινόταν η έκδοση νέων βιβλιαρίων. Έως τις οκτώ το πρωί είχαν κοπεί 187 νούμερα αναμονής και ώς τις 12 το μεσημέρι είχαν εξυπηρετηθεί μόλις 70 ασφαλισμένοι. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφευγαν αγανακτισμένοι για να έρθουν κάποια άλλη μέρα, τονίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.


Η αναμονή ξεπερνά τις τρεις ώρες σχεδόν καθημερινά, ενώ, όπως τόνιζαν ασφαλισμένοι, η κατάσταση αυτή είναι καθημερινό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, καθώς, για να εξυπηρετηθεί κάποιος, πρέπει να στηθεί στην ουρά από τις επτά το πρωί και να εξασφαλίσει μια μέρα άδεια από τη δουλειά του. Το κλίμα, μάλιστα, επιδεινώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων των δέκα ελεγκτών γιατρών και το κλείσιμο των παραρτημάτων του ΟΠΑΔ σε όλη τη Θεσσαλονίκη.


Κάποιοι χρειάζεται να επισκεφτούν τον οργανισμό και δεύτερη ή και τρίτη φορά, για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, καθώς οι υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά στη μία και μισή το μεσημέρι, ενώ το μηχάνημα κοπής αριθμού αναμονής κλείνει στις οκτώ το πρωί, οπότε και συμπληρώνεται, σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο μέγιστος αριθμός ασφαλισμένων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους μόλις δυο υπαλλήλους στα γκισέ του δευτέρου ορόφου.


Σοβαρές ελλείψεις


Σύμφωνα με το γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, Χρήστο Πέτρου, από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι και σήμερα έληξαν οι συμβάσεις 360 γιατρών, οδοντιάτρων και διοικητικού προσωπικού, που εργάζονταν στον οργανισμό με συμβάσεις έργου πανελλαδικά, και δεν ανανεώθηκαν μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, η σύναψη περίπου 150 νέων συμβάσεων με γιατρούς και οδοντιάτρους έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών και 57 περιφερειακές μονάδες του ΟΠΑΔ σε όλη την Ελλάδα υπολειτουργούν.

http://www.agelioforos.gr



Share on Facebook