Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Στις 13 Απριλίου ξεκινά και πάλι η δίκη του Κάρατζιτς


Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, θα ξεκινήσει και πάλι στις 13 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Η δίκη είχε ξεκινήσει πριν ...
πέντε μήνες, αλλά διακόπηκε για δεύτερη φορά πριν από ένα μήνα, προκειμένου να εξεταστεί μία έφεση που είχε υποβάλει ο Κάρατζιτς ζητώντας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημά του, οπότε η δίκη θα ξεκινήσει και πάλι στις 13 Απριλίου με την εξέταση μαρτύρων.

Κατά την εναρκτήρια κατάθεσή του τον περασμένο μήνα, ο Κάρατζιτς αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις δύο μεγαλύτερες ωμότητες που διαπράχτηκαν στη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου (1992-1995) - την τετραετή πολιορκία του Σεράγεβο από τις σερβικές δυνάμεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, και τη σφαγή περισσοτέρων από 7.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Συνολικά, ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων πολέμου, για τις οποίες δηλώνει αθώος.



Share on Facebook