ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του ιεροκήρυκα Ρανιέρο Κανταλαμέσα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεγάλης Παρασκευής, στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Ο Κανταλαμέσα, καπουτσίνος μοναχός, θέλησε να ...
παρομοιάσει τις κατηγορίες κατά του πάπα Βενέδικτου, για συγκάλυψη παιδεραστών στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον κατατρεγμό των Εβραίων.
Ο κληρικός, ανέφερε χθες, ενώπιον του ποντίφικα, ότι «έλαβε επιστολή από έναν φίλο του εβραϊκής καταγωγής». Στα αποσπάσματα της επιστολής που διάβασε ο Κανταλαμέσα, ο Εβραίος φίλος του -τον οποίο δεν θέλησε να κατονομάσει- αναφέρει ότι παρακολουθεί «με αποστροφή τη συντονισμένη επίθεση κατά της Καθολικής Εκκλησίας, του πάπα και των πιστών της».
«Η μεταβίβαση της ευθύνης και η αναγωγή των προσωπικών σφαλμάτων σε συλλογικά, μου θυμίζουν τις πιο επαίσχυντες εκφάνσεις του αντισημιτισμού", προσθέτει ο συγγραφέας της επιστολής.
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων.
«Η μαζική βία κατά των Εβραίων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι εκατομμυρίων ατόμων, ενώ η μαζική βία για την οποία έγινε λόγος στον Άγιο Πέτρο δεν προκάλεσε ούτε θανάτους ούτε καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής, Γκάρι Γκριμπάουμ.
Το Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας υπογραμμίζει ότι «το κήρυγμα του Κανταλαμέσα ήταν υβριστικό και προσβλητικό τόσο για τα θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων όσο και για εκείνα του Ολοκαυτώματος».
Ο αμερικανικός σύνδεσμος Snap -που μάχεται κατά των περιπτώσεων παιδεραστίας στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- σημειώνει ότι «προκαλεί πραγματικό πόνο καρδιάς, να παρακολουθεί κανείς, σημαντικό στέλεχος του Βατικανού, να προχωρεί σε τέτοιες προπηλακιστικές δηλώσεις».
Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εξήγησε στα ιταλικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι «η τοποθέτηση του καπουτσίνου μοναχού Κανταλαμέσα δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση του Βατικανού». «Πρόκειται απλώς -πρόσθεσε- για μια προσωπική έκφραση αλληλεγγύης από έναν πολίτη εβραϊκής καταγωγής».
Ο Λομπάρντι τόνισε, επίσης, ότι «ο ποντίφικας δεν συμμετείχε στη συγγραφή του χθεσινού κηρύγματος».
Ο πάπας Βενέδικτος έχει κατηγορηθεί από τον αμερικανικό και τον γαλλικό Τύπο ότι δεν παρενέβη για να τιμωρήσει άμεσα τρεις κληρικούς που φέρονται να ευθύνονται για δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανηλίκων, οι οποίες σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του ’50 και ’60, στη Γερμανία, το 1980 και στην Κούβα, από το 1948 μέχρι το 1968.
Ο πάπας Βενέδικτος, σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times" και το γαλλικό πρακτορείο France Press, σχετίζεται με τις υποθέσεις αυτές, διότι, από το 1980 μέχρι και το 2005 ήταν υπεύθυνος του Συμβουλίου για την Ορθότητα της Πίστεως. Το εν λόγω Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων, πρέπει να τιμωρεί τους κληρικούς που δεν σέβονται τις βασικές αρχές της αποστολής τους.
Το Βατικανό, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του και της επίσημης εφημερίδας του, επιμένει ότι ο «ουδείς μπορεί να μεμφθεί τον σημερινό ποντίφικα για ολιγωρία, αφού, αντιθέτως, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να εξαλείψει το συγκεκριμένο φαινόμενο από τους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας».
Σήμερα, η ιταλική τηλεόραση "Ράι" (βασιζόμενη σε στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press) έκανε αναφορά σε τέταρτο κρούσμα ενδοεκκλησιαστικής παιδεραστίας. Πρόκειται για έναν ιερωμένο από την Αριζόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, o oποίος κατηγορήθηκε για παρενοχλήσεις ανηλίκων το 1990.
«Η Καθολική Εκκλησία -ανέφερε η "Ράι"- περίμενε πάνω από δέκα χρόνια, για να παρέμβει καθοριστικά: τον καθαίρεσε, μόνον το 2004».
Share on Facebook