Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

"Η αλήθεια για τη δράση του Υπουργείου – Απάντηση σε ρεπορτάζ με «βαθμολογίες»"

Η απάντηση της υπουργού



"Καλό πράγμα οι βαθμολογίες, αλλά θα πρέπει να γίνονται με κριτήρια και δεδομένα. Στη περίπτωση βαθμολόγησης Υπουργών από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» είναι λάθος ακόμα και τα δεδομένα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, τα δύο (φάρμακα και ΕΣΠΑ) από τα τέσσερα «κόκκινα σημεία» (όπου «κόκκινο», κατά την εφημερίδα = «δράσεις που καθυστερούν») εντάσσονται....


στα ζητήματα μείζονος πολιτικής του Υπουργείου. Έτσι, πρέπει να πληροφορήσουμε τους πολίτες, αλλά και τους εμπλεκόμενους σε βαθμολογίες και ρεπορτάζ, ότι «φάρμακα» και «απλοποίηση διαδικασιών ΕΣΠΑ» αποτελούν ήδη νόμους του κράτους. Έχουν ψηφιστεί στη Βουλή ήδη από τις 24 Μαρτίου! Χθες, μάλιστα, εκδόθηκε και η αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το ΦΕΚ για την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, στο οποίο περιλαμβανόταν τόσο η ανατιμολόγηση φαρμάκων (άρθρο 14) όσο και η επανασύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής των ΣΔΙΤ (άρθρο 12) είναι ο Ν.3840 (ΦΕΚ 53A/31.03.2010).

Επίσης, το θέμα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) περιλαμβάνεται από το ρεπορτάζ στα «λευκά» σημεία του Υπουργείου, άρα, κατά την ορολογία του, «σε εξέλιξη», εξέλιξη που όμως (και αυτή!), όπως προκύπτει από το ΦΕΚ, ολοκληρώθηκε.
Σε ό,τι αφορά στην υπηρεσία εποπτείας της αγοράς για νέους κανόνες ελέγχου, σχετίζεται περισσότερο με εσωτερική διαδικασία, και όχι με θεσμική δράση.

Το τέταρτο «κόκκινο» σημείο θα μπορούσε να ενταχθεί στο «λευκό» (όπου «λευκό», κατά το ρεπορτάζ, θυμίζουμε ότι είναι οι «δράσεις σε εξέλιξη») και πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επ΄ αυτού, πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και έχει συντάξει το νομοσχέδιο, που φέρει και τις υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από καιρό, αφορά πολύ κόσμο και θα είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή, αν δεν αργούσε ανεξήγητα η σχετική γνωμοδοτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Άρα, ακόμα κι αυτό που αργεί, δεν αφορά το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά εξωγενή παράγοντα, που η στάση του διαμορφώνει αποτέλεσμα.

Τέλος, για τεχνικούς λόγους, να διευκρινίσουμε ότι το Υπουργείο αναφέρεται πάντα σε ολοκληρωμένες δράσεις, που εύλογα περιέχουν σειρά επιμέρους ενεργειών. Δεν αναδεικνύει όμως τις επιμέρους ενέργειες σε αυτόνομες δράσεις (κατά τη μέθοδο κατάτμησης...), αν και ίσως θα έπρεπε, προκειμένου (κατά τη λογική του ρεπορτάζ) να παρουσιάσει (περισσότερο) έργο.

Στο πνεύμα των ημερών, ας εντάξουμε τη λανθασμένη πληροφόρηση απλώς σε παράταση του πρωταπριλιάτικου εθίμου ή ας την αποδώσουμε σε μια τεράστια παρεξήγηση.
Καλή Ανάσταση σε όλους!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook