ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ
Μεγάλη Πέμπτη χθες και... Πρωταπριλιά. Ευκαιρία να αναφέρουμε τις διαστρεβλώσεις των χολιγουντιανών σεναριογράφων σε σχέση με την ελληνική μυθολογία όπως την διδαχθήκαμε. Και όχι, δεν μας ενδιαφέρει η σχέση της ταινίας...
...με την ομώνυμη παραγωγή του Χαριχάουζεν από τα 1981... Έχουμε και λέμε λοιπόν...
1) Η ταινία ονομάζεται «Τιτανομαχία». Κι όμως, γίνεται μόνο απλή αναφορά στην πάλη των Τιτάνων με τους Θεούς στην αρχή της ταινίας. Κανονικά, η ταινία θα έπρεπε να ονομάζεται «Περσειάδα»...
2) Στην ταινία, ο Περσέας είναι ο καρπός του έρωτα του Δία με τη γυναίκα του Ακρίσιου, στην οποία έκανε έρωτα παίρνοντας τη μορφή του συζύγου της. Στη μυθολογία, ο Περσέας είναι ο καρπός του έρωτα του Δία με την κόρη του Ακρίσιου, τη Δανάη, την οποία... επισκέφθηκε μεταμφιεζόμενος σε χρυσή βροχή!
3) Στην ταινία, ο Περσέας δολοφονεί τον «πατέρα» του Ακρίσιο, μονομαχώντας μαζί του έξω από τη σπηλιά της Μέδουσας. Στη μυθολογία, ο Περσέας σκοτώνει κατά λάθος τον παππού του Ακρίσιο, όταν ο δίσκος που ρίχνει σε αγώνα δισκοβολίας στο Άργος βγαίνει από το στάδιο και πετυχαίνει τον Ακρίσιο εκτός γηπέδου, εκεί που δεν το περίμενε!
4) Στην ταινία, η Δανάη δεν αναφέρεται καθόλου!
5) Στην ταινία, τη λάρνακα στην οποία έβαλε ο Ακρίσιος τη Δανάη με τον Περσέα τη βρίσκει ο ψαράς... Σπείρος! Στη μυθολογία, τη λάρνακα βρίσκει ο ψαράς Δίκτης.
6) Στην ταινία δεν γίνεται καμία αναφορά για το που μεγάλωσε ο Περσέας. Μεγάλωσε στη Σέριφο σύμφωνα με τη μυθολογία.
7) Στην ταινία δεν γίνεται καμία αναφορά στον Πολυδεύκη. Ο Πολυδεύκης σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο βασιλιάς της Σερίφου και ήθελε να παντρευτεί την πανέμορφη Δανάη. Εμπόδιο στα σχέδιά του ήταν ο Περσέας.
8) Στην ταινία ο Περσέας σκοτώνει τη Μέδουσα προκειμένου να καταφέρει να εξουδετερώσει το... Κράκεν (θα επανέλθουμε σε αυτό παρακάτω). Στη μυθολογία, ο Περσέας σκοτώνει τη Μέδουσα, καθώς δέχεται την πρόκληση του Πολυδεύκη πως θα του δώσει μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Άργος, με την προϋπόθεση να κόψει και να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας.
9) Στη μυθολογία ο Πήγασος ήταν ένα υπέροχο, φτερωτό, λευκό άλογο που «γεννήθηκε» όταν το αίμα της Μέδουσας έπεσε στον Ωκεανό. Στην ταινία ο Πήγασος ήταν ένα φτερωτό μαύρο άλογο (μάλλον ο σεναριογράφος ήταν περισσότερο... ΠΑΟΚ!) του οποίου η προέλευση απλά δεν μας νοιάζει!
10) Στην ταινία η Ανδρομέδα είναι πριγκίπισσα του Άργους. Στη μυθολογία, θα... γίνει πριγκίπισσα του Άργους πολύ αργότερα. Αρχικά, είναι πριγκίπισσα της Αιθιοπίας!
11) Στη μυθολογία, ο Περσέας, μετά τον άθλο του να σκοτώσει τη Μέδουσα, επέστρεφε στη Σέριφο, καβαλώντας τον Πήγασο. Περνώντας από την Αιθιοπία, είδε την Ανδρομέδα αλυσοδεμένη σε ένα βράχο. Και η... μυθολογία συνεχίζεται ως εξής: Κόρη του βασιλιά Κηφέα και της Κασσιόπης η Ανδρομέδα είχε προκαλέσει την οργή του Ποσειδώνα, όταν η μητέρα της περηφανεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από τις Νύμφες της θάλασσας, τις Νηρηίδες. Ο Ποσειδώνας έστειλε, ως τιμωρία, έναν Δράκοντα, το Κήτος, και για εξιλέωση απαίτησε την θυσία της Ανδρομέδας. Ο Περσέας, ερωτευμένος με την κόρη του Κηφέα, αποφάσισε να σκοτώσει το Κήτος και να πάρει μαζί του την Ανδρομέδα. Πράγματι, ο ήρωας τερματίζει την ζωή του θαλάσσιου τέρατος και, με την συγκατάθεση των γονέων, παίρνει την Ανδρομέδα μαζί του στη Σέριφο.
12) Στην ταινία, το Κήτος βαφτίζεται... Κράκεν! Μόνο που το Κράκεν είναι τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας!!!
13) Στην ταινία, τον Περσέα στα κατορθώματά του βοηθάει η... Ιώ! Μόνο που στη μυθολογία, η Ιώ είναι από... άλλο ανέκδοτο, εντάξει, μύθο! Η Ιώ ήταν ιέρεια της Ήρας, συζύγου του Δία. Ο... μπερμπάντης Δίας την έκανε ερωμένη του, η Ήρα τα... πήρε στο κρανίο όταν το έμαθε και απαίτησε την τιμωρία της και ο Δίας, για να προστατεύσει την ερωμένη του τη μεταμόρφωσε σε... αγελάδα! Ιώ και Περσέας συναντήθηκαν μόνο στα μυαλά των σεναριογράφων του Χόλιγουντ!
14) Στην ταινία, το... αμόρε του Περσέα γίνεται στο φινάλε η Ιώ, δώρο του Δία στο γιο του! Στη μυθολογία, ο Περσέας παντρεύτηκε την Ανδρομέδα (που στην ταινία, ούτε να τη φτύσει!). Μαζί με την Ανδρομέδα έκανε 7 παιδιά Έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας και δημιούργησε τις Μυκήνες...
15) Στην ταινία, από το αίμα του Ακρίσιου παράγονται τεράστιοι σκορπιοί. Στη μυθολογία, δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο.
16) Στην ταινία τον Περσέα βοηθούν δύο κυνηγοί. Το όνομα του ενός είναι... Κιουτσούκ! Πώς λέμε συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή! Το... τούρκικο λόμπι έκανε καλά τη δουλειά του!
Όσα διαβάσατε παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα... ψέματα της ταινίας. Μιας ταινίας που θα κόψει εκατομμύρια εισιτήρια παγκοσμίως. Δεν πιστεύουμε πως είναι κακό να «αλλάζει» η μυθολογία - έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται για ιστορικά γεγονότα. Αυτό που φοβόμαστε είναι πως πολλά παιδιά, πολύ εύκολα, θα δεχθούν την άποψη του Χόλιγουντ ως «πραγματική». Απλά, επειδή αγνοούν την ελληνική μυθολογία...
http://www.agelioforos.gr/
Share on Facebook