Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Τσουγκρίστε αυγά, χωρίς ...παρατράγουδα


Κακός χειρισμός των αυγών το Πάσχα, αλλά και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, δίνει ευκαιρία στα αυγά να προσβληθούν από βακτηρίδια.

Ακολουθούν ορισμένες πολύ εύκολες οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό των αυγών, ώστε να αποφευχθούν αυτά ...
τα προβλήματα:
Κρατήστε τα αυγά στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα μαγειρευτούν. Τα αυγά κατατάσσονται μέσα στην επικίνδυνη ομάδα τροφών για τροφικές δηλητηριάσεις, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και το γάλα. Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην γρήγορη ανάπτυξη βακτηριδίων όπως η σαλμονέλλα.
Ακολουθείστε τις οδηγίες του Αμερικανικού Συμβουλίου για τα Αυγά (ΑΒΕ) για το βράσιμο των αυγών:
Τοποθετήστε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα
Προσθέστε νερό μέχρι μία ίντσα πιο ψηλά από τα αυγά.
Προσθέστε μια κουταλιά ξύδι για πιο εύκολο βρασμό. Για «πηχτά» αυγά κοχλάστε το νερό και μετά ή χαμηλώστε την φωτιά ή κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε τα αυγά να κοχλάζουν περίπου στους 85ο C για 15-20 λεπτά.
Αμέσως μετά, τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τοποθετήστε στο ψυγείο όλα τα μαγειρεμένα αυγά
Τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το κροκάδι και το ασπράδι να είναι πηχτά. Με αυτό τον τρόπο, η σαλμονέλλα ή οποιοδήποτε άλλο επιβλαβές βακτηρίδιο, θα καταστραφεί.
Μην «αγγίζετε» τα αυγά υπερβολικά και πλένετε τα χέρια σας ενόσω τα αγγίζετε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, μαγειρέματος, στεγνώματος και διακόσμησης. Το τσόφλι του αυγού έχει πολλούς πόρους που μπορούν να επιτρέψουν σε μικρόβια ή βακτηρίδια να το διαπεράσουν.
Φυλάξτε τα αυγά σε ασφαλισμένο τόπο, ούτως ώστε να μην έρθουν σε επαφή με έντομα, χημικές ουσίες καθαρίσματος, κατοικίδια ζώα.
Βάψτε τα αυγά, αφού τα βράσετε
Μην τρώτε αυγά που έχουν ρωγμές ή είναι εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
Αν διακοσμήσετε τα αυγά στο τραπέζι σας, προετοιμάστε περισσότερα αυγά και πετάξετε αυτά που χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση ή ήταν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες (περισσότερο από δύο ώρες, συμπεριλαμβανομένης της ώρας προετοιμασίας και σερβιρίσματος).

http://www.mednutrition.gr
Share on Facebook