Κυριακή 4 Απριλίου 2010

"ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ:Πληρώνουμε ακριβά την καθυστέρηση"


"Kαι τα απορρίμματα που δεν φτάνουν σε κανένα σημείο διαλογής ή χώρο επεξεργασίας πληρώνουν οι πολίτες, εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει στην υλοποίηση των έργων υποδομής.Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την Ήπειρο και τον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αποτελεί ο υπό κατασκευή χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό. Παρότι...

η σύμβαση μεταξύ του φορέα υλοποίησης (Περιφέρεια Ηπείρου) και του εργολάβου υπογράφηκε τον Μάιο του 2007, μέχρι σήμερα το έργο παραμένει ημιτελές. Ωστόσο, το κόστος της μη κατασκευής, για όλα τα εμπόδια που συντελούν στην καθυστέρηση των εργασιών, μετακυλίεται στους ίδιους τους πολίτες, αφού με χρήματα του Δημοσίου αποζημιώνεται ο εργολάβος.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος για το Δημόσιο, σε ό,τι αφορά το ΧΥΤΑ του Ελληνικού, ανέρχεται στις 800.000 ευρώ περίπου. Το κονδύλι αυτό θα πληρωθεί ουσιαστικά ως αποζημίωση στον εργολάβο που εκτελεί το έργο και ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η υπόθεση εκκρεμεί, πάντως, και η επιδίκαση του τελικού ποσού (για καθυστέρηση έναρξης, μη πρόσβαση στο εργοτάξιο) θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Τρεις κατηγορίες
Το ποσό των 800.000 που ενδέχεται να καταβάλει το δημόσιο στον εργολάβο που κατασκευάζει το ΧΥΤΑ στο Ελληνικό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Εδώ, πάντως, φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν στραβά και ετεροχρονισμένα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθώς η σύμβαση ουδέποτε εφαρμόστηκε. Έτσι, λόγω της αρχικής καθυστέρησης εγκατάστασης του εργολάβου, οι «θετικές ζημίες» υπέρ του αναδόχου ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι και την εγκατάσταση του εργολάβου τον Οκτώβριο του 2008, υπήρξε επιπρόσθετη επιβάρυνση για το Δημόσιο λόγω της αναθεώρησης των τιμών. Να σημειωθεί, πάντως, πως αυτό ισχύει για όλα τα έργα που δεν εκτελούνται βάσει της σύμβασης και η αναθεώρηση των τιμών γίνεται ανά τρίμηνο. Το επιπλέον κόστος για το ΧΥΤΑ του Ελληνικού, από τη συγκεκριμένη «κατηγορία», υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ.Οι πολίτες, όμως, πληρώνουν και τη σημερινή κατάληψη του δρόμου από τους φορείς και τους πολίτες του Ελληνικού και των δήμων Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας. Το κόστος για το Δημόσιο υπολογίζεται στις 15.000 ημερησίως και το ποσό αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 300.000 ευρώ από την ημέρα που ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ βρίσκεται υπό κατάληψη.

Το αίτημα
Λίγες μέρες μετά την κατάληψη του δρόμου η εταιρία που κατασκευάζει το έργο του ΧΥΤΑ υπέβαλε στην Περιφέρεια Ηπείρου το αίτημα αποζημίωσης, προσδιορίζοντας το ποσό σε 15.000 ευρώ ανά ημέρα εργασίας. Ο εργολάβος αναφέρεται στην υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών και στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα τα μηχανήματα δεν εργάζονται, αλλά ούτε και το προσωπικό του εργοταξίου. Η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε την εξέλιξη, αλλά θεωρεί ότι τα πάντα είναι υπό συζήτηση και εξέταση και το ποσό της αποζημίωσης θα καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση.Νέα όχληση προς την Περιφέρεια Ηπείρου έγινε και πριν λίγες μέρες, καθώς ο εργολάβος θεωρεί ότι οι ζημίες από την καθυστέρηση αυξάνονται. Υπηρεσιακός παράγων που έχει γνώση του θέματος και της σχετικής απαίτησης του εργολάβου, ανέφερε ότι «όντως αυτό είναι το αίτημα του αναδόχου αλλά δεν σημαίνει ότι θα εγκριθεί», υπογραμμίζοντας, τέλος, πως σε κάθε περίπτωση εξετάζεται από την υπηρεσία η πραγματική ζημία που βαρύνει τον ανάδοχο του έργου.

Παραμένει το αδιέξοδο
Την ίδια ώρα, το αδιέξοδο σχετικά με την αποπεράτωση των εργασιών στο ΧΥΤΑ Ελληνικού παραμένει καθώς οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Ο δρόμος προς το «Μεγάλο Λαγκάδι» παραμένει αποκλεισμένος από τους φορείς και τους κατοίκους του χωριού για έναν και πλέον μήνα. Ο δήμαρχος Κατσανοχωρίων, Βασίλης Χήτας, επιμένει ότι «οι κάτοικοι έχουν δίκιο και θα πρέπει να τους αποδοθεί», στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και ζητώντας την παύση των εργασιών και τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε άλλη περιοχή. Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Δήμητρα Γεωργακοπούλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί, αλλά μέχρι τώρα οι τρεις από τους τέσσερις ΧΥΤΑ στην Ήπειρο είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Share on Facebook