ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρών έναντι της αρχικής πρόθεσης για υποχρέωση γιατρών και δικηγόρων να εκδίδουν αποδείξεις ανά επίσκεψη κάνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ότι «σε πολλούς...
επαγγελματίες όπως σε έναν οδοντίατρο ή σε έναν δικηγόρο, κάποιος δεν πληρώνει κάθε φορά και πληρώνει στο τέλος», όπως είπε ο υπουργός. Βέβαια είχε αναγνωρίσει ότι «πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί για παράδειγμα, όταν ελέγχονται προβάλλουν μονίμως τη δικαιολογία ότι “ξέρετε, δεν έκοψα απόδειξη γιατί θα ξανάρθει”». Το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικής φόρμουλας ώστε να μπορεί να ελέγχει αυτούς τους επαγγελματίες για την έκδοση αποδείξεων, χωρίς όμως να τους υποχρεώσει να κόβουν αποδείξεις ανά επίσκεψη όπως είχε ανακοινώσει αρχικά.
Νερό στο κρασί του βάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο θέμα της φορολόγησης των μπόνους τραπεζικών στελεχών με συντελεστή 90%, όπου πλέον εξετάζεται η καθιέρωση κλίμακας για να μην ακυρώνονται οι εξτρά αμοιβές σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους που δεν έχουν σχέση με τα λεγόμενα γκόλντεν μπόις.
Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης ταμειακών μηχανών οι μικροί εποχικοί παραγωγοί ανάλογα με τα γεωγραφικά όρια του νομού, ενώ επανεξετάζεται η καθιέρωση παρακράτησης φόρου με συντελεστή 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ.
«Αναπλήρωση»
Όσον αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών είναι κατηγορηματικός: «Δεν θέλω να κάνω καμία εξαίρεση από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και μετά, αν χρειαστεί, να υπάρξει μια αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».
Οι αλλαγές θα αποκρυσταλλωθούν την ερχόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Απριλίου.
tanea
Share on Facebook