Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

"H «επιτυχία» των Βρυξελλών"


"Τώρα που οι δημοσιογράφοι – «ξεσκονόπανα» της κυβέρνησης ηρέμησαν λίγο και έπαψαν προς ώρας να λιβανίζουν τα αφεντικά τους, μπορούμε όλοι να ρίξουμε μια πιο νηφάλια ματιά στην τεράστια εθνική «επιτυχία» των Βρυξελλών. Μα ματιά σε μια εικόνα που είναι ήδη πιο θαμπή.
Το κοινοπρακτικό ομόλογο βγήκε και έπιασε επιτόκιο 5,9%, που απέχει πολύ από τα επιτόκια που δανείζονται χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Μόλις που υπερκαλύφθηκε η έκδοση...

όταν παλαιότερες καλύπτονταν δύο και τρεις φορές.

Τα spreads ξαναπήραν την ανηφόρα, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων (τα περίφημα CDS) άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, το Χρηματιστήριο έπεσε, οι ξένοι ξαναξεκινούν νέο γύρο επικρίσεων για την ελληνική οικονομία.

Κι όλα αυτά τρεις μέρες μετά την εθνική… επιτυχία κι ενώ το οικονομικό επιτελείο ρίχνει τα χαρτιά πότε θα αποκλιμακωθούν τα spreads. Ικανοποιημένος από την κάλυψη δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Πεταλωτής και άλλοι κυβερνητικοί περιμένουν αποκλιμάκωση των spreads τις επόμενες εβδομάδες και όλα βρίσκονται στον αέρα.

Όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και εν πολλοίς νευρικότητας υποδηλώνει ότι τίποτε δεν πάει καλά στην οικονομία και δεν αποκλείεται να ξαναπεράσουμε μια ακόμη ισχυρή κρίση που θα μας φέρει πιο κοντά στο ΔΝΤ και στα… 11 φθηνά δις ευρώ που μας είπε ο Στρος Καν ότι μας περιμένουν.

Ο κρίσιμος μήνας είναι η περίοδος 15 Απριλίου – 15 Μαΐου όπου θα κριθούν οι στόχοι για αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και το φοροκυνήγι, θα φανεί αν το έλλειμμα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και αν τελικά τα Ταμεία θα έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα στο Μάιο θα έλθει και το μικτό κλιμάκιο ΔΝΤ – ΕΕ για να μας «τσεκάρει» κι αν μας βρει σκάρτους μπορεί να μας δώσει από κίτρινη μέχρι και κόκκινη κάρτα.

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Μα φυσικά με την τακτική του «θα σας τρελάνω όλους». Καλεί ο Γ. Παπανδρέου τους υπουργούς του για σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων, λες και αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι κρίση.

Επίσης, συγκαλεί υπουργικό για σήμερα με θέμα την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Μα για να έχει επιτάχυνση πρέπει να έχει και έργο, κι απ΄ όσο ξέρουμε τέτοιο δεν υπάρχει.

Όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει την τελευταία ταινία με τον Τζ. Κλούνεϊ: «Ραντεβού στον αέρα», αφού τα πάντα στην κυβέρνηση αυτή είναι στον αέρα."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook