Μείωση συντάξεων έως 13%, κυρίως για όσους ασφαλίζονται με 20 έως 35 έτη, αλλά με ανοιχτά τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες στο Δημόσιο περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό. Παράλληλα προβλέπονται χειρότερες κατώτατες συντάξεις, ενώ είναι άγνωστη η τύχη του ΕΚΑΣ και η παρέμβαση της Πολιτείας (κοινωνικές μεταβιβάσεις) για την έξοδο των συνταξιούχων από την απόλυτη φτώχεια.....
Επειτα από κυοφορία πολλών ημερών και ενώ είχε προηγηθεί ένα σκληρό, για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, «μνημόνιο» συνεργασίας της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), το οποίο περιλάμβανε δρακόντειες διατάξεις («κλειδωμένη εργασία για 40 έτη», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο), τελικά το υπουργείο Εργασίας εισηγήθηκε ένα σχέδιο που επιχειρεί να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης με σειρά κινήτρων και αντικινήτρων (πρόωρης εξόδου) παρά να νομοθετήσει αυξημένα όρια παραμονής στην εργασία. Τα οποία κίνητρα-αντικίνητρα οδηγούν σε περικοπή των συντάξεων για όποιον σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 35 έτη.
Πλήρης εφαρμογή από το 2018
Ετσι, μετά το 2018, όταν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο σύστημα απονομής των συντάξεων, για να λάβει κανείς σύνταξη ίση με την περίφημη 35ετία θα απαιτείται εργασία (και ασφάλιση) 40 ετών.
Περικοπές γίνονται και στις κατώτατες συντάξεις, για τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφυγε να δώσει παραδείγματα. Ετσι για τα πρώτα 15 έτη (κατώτατες συντάξεις στο 65ο έτος, οι οποίες σήμερα φτάνουν στα 484 ευρώ για το ΙΚΑ) ο συντελεστής είναι 10,5% (0,7% τον χρόνο).
Αυτό σημαίνει ότι με συντάξιμο μισθό 850 ευρώ προκύπτει αναλογική σύνταξη (με βάση τις καταβληθείσες εισφορές) 89,25 ευρώ. Και μαζί με τη βασική σύνταξη (360 ευρώ), σύνολο 450 ευρώ ή 34 ευρώ λιγότερα από σήμερα. Αυτό οδηγεί σε μείωση 7% και είναι η μεγαλύτερη περικοπή στις κατώτατες αποδοχές. Από εκεί και πάνω υπάρχουν ακόμη και βελτιώσεις (βλέπε παραδείγματα σε άλλες στήλες), αλλά σε μέσα επίπεδα «η μείωση κυμαίνεται στο 7%», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Καθηλωμένες 3 χρόνια
Με βάση το σχέδιο νόμου:
1 Τα επόμενα τρία χρόνια δεν προβλέπεται να δοθεί αύξηση στις υφιστάμενες συντάξεις. Ξεκάθαρα το σχέδιο ορίζει ότι από 1ης/1/2014 οι αυξήσεις στους συνταξιούχους θα είναι συνάρτηση του ΑΕΠ.
2 Η βασική σύνταξη είναι 360 ευρώ και θα δίνεται με τη συνταξιοδότηση και στους ανασφάλιστους με τη συμπλήρωση του 65ο έτους (με οικονομικά κριτήρια). Αν κάποιος βγει με μειωμένη σύνταξη (πέναλτι), αυτό το ποσό θα είναι μειωμένο αναλογικά και στη βασική.
Με την καλύτερη 10ετία
3 Από το 2018 η σύνταξη θα βγαίνει με την καλύτερη 10ετία. Πέντε έτη θα υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα (2% τον χρόνο) και τα υπόλοιπα με το νέο σύστημα (από 0,7% τον χρόνο για τη 15ετία και μέχρι 3% για τα έτη ασφάλισης πάνω από τα 36).
4 Οι αποδοχές προηγούμενων ετών θα αυξάνουν (βελτιώνονται) κατά 0,06% ή 1,8% την 30ετία, πέραν της αναπροσαρμογής με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).
5 Μέχρι να ισχύσει το νέο σύστημα όλες οι συντάξεις που ξεπερνούσαν το 70% για την 35ετία περιορίζονται σε αυτό το ποσοστό από 1ης/1/2013.
6 Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης το ποσοστό βελτίωσης των παλαιών εισφορών (πέραν του πληθωρισμού) αυξάνεται κατά 0,06% τον χρόνο (από το έτος διακοπής της ασφάλισης στον προηγούμενο φορέα) ή προσαύξηση κατά 1,2 φορές για 20 έτη.
7 Οι αναπηρικές συντάξεις γίνονται μόνιμες ύστερα από 7 έτη συνεχούς καταβολής και το 55ο έτος της ηλικίας (ή 5 έτη και 60ό έτος, αν χορηγείται επί 12ετία ή 20ετία διακεκομμένα).
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=160893
Share on Facebook