Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ

Στη σύσκεψη κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα στον Ολυμπιακό, τέθηκε επί τάπητος και η οικονομική κρίση. «Όλους τους αγγίζει εκτός από τους ποδοσφαιριστές», ειπώθηκε εκεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φίλαθλοι, ως προς τις μεταγραφικές τους προσδοκίες, πρέπει να κρατάνε μικρό...



καλάθι. Γιατί, πραγματικά, αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει υπάρξει ποτέ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρίσκονται οι πρόεδροι των ομάδων της Super League, αλλά και εκείνοι της Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, ωστόσο μάλλον δεν το έχουν καταλάβει!

Γιατί, παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η αντίδρασή τους χαρακτηρίζεται από «χαλαρή» έως ανύπαρκτη. Βεβαίως είναι αλήθεια πως τα περιθώρια αντίδρασης στην κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί δεν είναι μεγάλα. Άλλωστε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φαίνεται να το έχουν οι ίδιοι οι πρόεδροι, αφού τόσα χρόνια που το χρήμα έρρεε στα ταμεία των ομάδων τους δεν φρόντισαν να κάνουν τις κατάλληλες επενδύσεις, αλλά προτιμούσαν τον εύκολο δρόμο των τηλεοπτικών συμβολαίων και των χορηγιών του ΟΠΑΠ και άλλων κρατικών εταιρειών.

Μετά τη ΓΓΑ, η εφορία!

Η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να σταματήσει η επιχορήγηση των πρωταθλημάτων από τον ΟΠΑΠ αν δεν εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο προκάλεσε ένα ταμειακό… σοκ σε όλες τις ΠΑΕ, που τώρα πιέζουν ώστε να μην εφαρμοστεί η εξαγγελία. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως και η εξαγγελία θα εφαρμοστεί, αλλά και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για όλους εκείνους που «έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητικό παράγοντα.

Ποια είναι τα «χειρότερα»; Τα χρέη των ΠΑΕ προς την εφορία, που ανέρχονται –όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης- σε 223 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Βεβαίως οι ΠΑΕ αμφισβητούν το συγκεκριμένο ποσό, η αλήθεια είναι όμως πως πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν ένα μέρος του.

Συγκεκριμένα: Υπάρχει πρόθεση στο υπουργείο Οικονομικών τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί και τελεσιδικήσει να καταστούν άμεσα απαιτητά από τις εφορίες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για κάθε άλλης μορφής επιχείρηση (ρυθμίσεις - διακανονισμοί). Η διαφορά είναι πως αν οι ΠΑΕ δεν συνεργαστούν και δεν ανταποκριθούν, τα οφειλόμενα θα εισπραχθούν από τα κάθε είδους έσοδά τους. Κυρίως από εκείνα που προέρχονται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά και από τα έσοδα των εισιτηρίων (διαρκείας και απλών). Εξάλλου, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στις ΠΑΕ θα είναι συνεχείς, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα απόκρυψης εσόδων από εισιτήρια κλπ.

«Στοπ» σε κρατικές διαφημίσεις

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει «να κόψει με το μαχαίρι» τα κάθε είδους δωράκια προς τις ΠΑΕ, μέσω των χορηγιών – διαφημίσεων κρατικών εταιρειών, σε φανέλες ομάδων. Από τη συγκεκριμένη τακτική του παρελθόντος είχαν ωφεληθεί αρκετές ομάδες –κυρίως της Θεσσαλονίκης. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν σε αυτή την απόφαση συμπεριλαμβάνεται και ο ΟΠΑΠ από τα ταμεία του οποίου φέτος 16 από τις 18 ομάδες της Super League πήραν 3,8 εκατομμύρια, προκειμένου να διαφημίσουν στις φανέλες τους τον Οργανισμό.

Στην κυβερνητική απόφαση, πάντως, είναι βέβαιο πως περιλαμβάνονται τα τηλεοπτικά συμβόλαια που πρόσφερε στο παρελθόν η ΝΕΤ, για να εξασφαλίσει αγώνες διαφόρων ομάδων, κυρίως του Ολυμπιακού, για τον οποίο δαπάνησε την τρέχουσα σεζόν 8.000.000 ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν, πλέον, νέα τηλεοπτική στέγη. Την οποία είναι βέβαιο πως θα βρουν, παραμένει άγνωστο όμως με ποια ακριβώς οικονομικά ανταλλάγματα.


Δραματική μείωση στις χορηγίες

Σε όλο αυτό το «εκρηκτικό» τοπίο που δημιουργείται στα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να προσθέσει κανείς:

-Την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΠΑΕ, εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης. Μέχρι τώρα, η φορολόγηση των επαγγελματιών αθλητών ήταν 20% και το ποσό συνήθως το πλήρωνε στην εφορία η ομάδα. Με το νέο φορολογικό, τα ποσά μπαίνουν στην κλίμακα, κάτι που σημαίνει φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 22%, περίπου. Ένα παράδειγμα: Μόνο για τα συμβόλαια των παικτών του Παναθηναϊκού υπολογίζεται πως για τη νέα σεζόν θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον φόρος, που θα πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ…

-Τη δραματική μείωση των χορηγιών. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είτε αποφεύγουν να επενδύσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε –όταν το κάνουν- φεύγουν γρήγορα από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δυο χρόνια η Super League είχε, πέρα από τον μεγάλο χορηγό ΟΠΑΠ και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες («υποστηρικτές»), μεταξύ των οποίων και κορυφαία ετικέτα μπίρας, που στο παρελθόν είχε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η συνεργασία των δυο πλευρών δεν κράτησε παρά μόνο για μια ή δυο σεζόν. Όταν στο Τσάμπιονς Λιγκ η συγκεκριμένη ετικέτα έμεινε σχεδόν μια δεκαετία…

Σε επίπεδο ομάδων «η μεγάλη φυγή των χορηγών» έχει αρχίσει από πέρσι το καλοκαίρι. Πλέον, θεωρείται επιτυχία να καταφέρει μια ΠΑΕ να διατηρήσει τα έσοδα της περσινής σεζόν από χορηγούς. Την τρέχουσα σεζόν μόνο μια ΠΑΕ παρουσίασε ικανοποιητική αύξηση στον συγκεκριμένο τομέα (ΠΑΟΚ), ενώ αύξηση (έστω και μικρή) είχε και ο Παναθηναϊκός. Αντίθετα η ΑΕΚ είχε σημαντική μείωση εσόδων.

Από όλα όσα προαναφέραμε γίνεται κατανοητό πως πολύ σύντομα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ θα βρεθούν μπροστά σε αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα. Οι πρώτες παρενέργειες αναμένεται να φανούν από το καλοκαίρι κιόλας, ενώ σε βάθος χρόνου κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις.

sportdog

Share on Facebook