Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο Γ. Πεταλωτής για προτάσεις Παπούλια


«Το αίσθημα της ατιμωρησίας το προσλαμβάνει η κυβέρνηση όπως και οι πολίτες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, όπως...

πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη χτεσινή συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει έλεγχος των δημόσιων λειτουργών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και σε χαμηλό, όπου υπάρχει παραβατικότητα και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού και γίνεται σκληρή δουλειά να αναδειχθούν όλες οι περιπτώσεις παραβατικότητας στα υπουργεία.

Επιπλέον, είπε ότι οι εξεταστικές επιτροπές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ότι η εξεταστική για την οικονομία θα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, όπου θα πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Για την πρόταση του κ. Κ. Παπούλια για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας.

Όσον αφορά στο «πόθεν έσχες», επισήμανε ότι ήδη συζητείται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία ώστε το "πόθεν έσχες" των πολιτικών να είναι στα πλαίσια του πραγματικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων τους και όχι μια τυπική διαδικασία.

Σχετικά με την πρόταση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου μας και σημείωσε ότι δεν γίνεται πράξη η υποχρέωση των βουλευτών, που υπάρχει και σήμερα, να αίρουν τη βουλευτική ασυλία όπου δεν υπάρχει πολιτικό αδίκημα.

«Είναι όμως πλέον επιβεβλημένο οι βουλευτές, τουλάχιστον στα αδικήματα που δεν αφορούν σε πολιτική δράση, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τον απλό Έλληνα πολίτη», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το ρυθμίσει.

«Βεβαίως και το σκεφτόμαστε», είπε ο κ. Πεταλωτής για την περιστολή της κομματικής επιχορήγησης και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που συναινούμε και θεωρούμε επιβεβλημένο να μπει τάξη στα οικονομικά των κομμάτων».

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει πρόταση του πρωθυπουργού όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, για πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε τότε διαφορετική θεώρηση επί του θέματος.

Ακόμη, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Α. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η στη συνάντηση των αρχηγών, η κυβέρνηση απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου και ότι από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, που δεν βοηθάει σε τίποτα.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό που θα είναι καταλυτικό για τη σωστή λειτουργία του πολιτικού συστήματος θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και προανήγγειλε ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει σχετική πρόταση.

Για το εάν θα συνυπολογιστεί η πρόταση της αριστεράς για εφαρμογή της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που να αναδεικνύει τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο και θα σταματήσει τον δίαυλο μεταξύ πολιτικής και χρηματοδότησης και ο οποίος θα διασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς, όπως ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς,ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών έγινε από τον πρωθυπουργό και το ότι δεν θέλησαν να έρθουν είναι θέμα δικής τους ευθύνης και απόφασης.
Share on Facebook