Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επιμένει στην ονομασία "Μακεδονική προεδρία"


Ο ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ

Ως " μοναχικός καβαλάρης " λειτούργησε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντόνιο Μιλοσόσκι,επιμένοντας στην ονομασία "Μακεδονική προεδρία", κατά τη διάρκεια της πρωϊνής συνόδου, ονομασία που δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν άλλο συμμετέχοντα υπουργό.

Στις παρεμβάσεις τους οι ...υπουργοί προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις όπως "αγαπητέ Αντόνιο ", ή " κύριε Μιλοσόσκι " ή ακόμα FYROM, αποφεύγοντας τον σκόπελο, αλλά και διασφαλίζοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Mε τη δική του πολιτική παρέμβαση, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ευχήθηκε " κάθε επιτυχία στην απαιτιτική αποστολή ", που αναλαμβάνει η νέα προεδρία, εξέφρασε, όμως, συγχρόνως τη λύπη του για την επιμονή των Σκοπίων στη χρήση του όρου "μακεδονική ".

" Λυπούμαστε " είπε, " που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν επισήμως τον όρο " μακεδονικός " για να προσδιορίσουν την Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα τους εκ περιτροπής ".

Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμησε ότι η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι " για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους ".

Ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του επιθέτου " μακεδονική " είναι μία ακόμη απόπειρα των Σκοπίων να μονοπωλήσουν τον όρο, καθώς και μία προφανής προσπάθεια να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους.

Υποστήριξε ότι τα Σκόπια " παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης 95/23 την οποία με αυστηρότητα τήρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει αποτελέσει την καθιερωμένη πρακτική όλων των διεθνών περιφερειακών Οργανισμών ".

Ο Δ. Δρούτσας εκτίμησε ότι ενέργειες σαν κι αυτή μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές συνέπειες, στο μέτρο που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.

Επέστησε δε την προσοχή των κρατών-μελών " σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του ΣτΕ " και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, " ασκώντας τα καθήκοντα της προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο ".

Τέλος με αναφορά του στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του " ξεκίνησε μία τολμηρή και εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση προς την ΠΓΔΜ στην οποία παραμένει απόλυτα και ενεργά, προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και νικημένους ".


Share on Facebook