Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Eπίσημη ανακοίνωση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αργεντινή.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαίωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αργεντινή για να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων μιας προτομής του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο τούρκος ...
πρωθυπουργός αναμενόταν στην Αργεντινή όπου επρόκειτο να έχει αύριο συνομιλίες με την πρόεδρο Κριστίνα Κίρτσνερ.

Όμως αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψή του αντιδρώντας στην ακύρωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων στο Μπουένος Άιρες μιας προτομής του Μουσταφά Κεμάλ έπειτα από "παρέμβαση αρμενικών κύκλων εχθρικών προς την Τουρκία", εξηγεί το υπουργείο στην αναίόινωσή του.

Η Κίρτσνερ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του εξηγήσει ότι,βάσει της αργεντινής νομοθεσίας, η κυβέρνησή της δεν είναι σε θέση να επανεξετάσει απόφαση των δημοτικών αρχών του Μπουένος Άιρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε "αυτή τη συμπεριφορά απαράδεκτη, όποιος κι αν είναι ο λόγος, και ματαίωσε την επίσκεψη", σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Αργεντινή είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων, το 1915, από τον τουρκικό στρατό.

Ο Ερντογάν πρόκειται τώρα να μεταβεί στη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, έγινε γνωστό από το γραφείο του.





Share on Facebook