Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

"Tι συμβαίνει στα L'artigiano ;"


"Η γνωστή αλυσίδα εστίασης L'artigiano εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια απασχολεί προσωπικό όλες τις ημέρες της εβδομάδος, Κυριακές και αργίες ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που φτάνουν και τις 100 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

Παρ' όλη τη προσπάθεια των εργαζομένων της και τα κέρδη που έχει η εν λόγω αλυσίδα, πληρώνει τους εργαζόμενους της έναντι 4 ευρώ την ώρα χωρίς προσαυξήσεις των νυχτερινών τους, των Κυριακών, των υπερεργασιών και των αργιών, 25%, 75%, 75% και 75% αντίστοιχα...
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να είχε καταβάλει η εν λόγο αλυσίδα σε ΚΑΘΕ ΕΝΑ εργαζόμενο της, κυμαίνεται από 2000 εώς και 8000 ευρώ ετησίως, με βάση τα νόμιμα δικαιώματα τους. Η L'artigiano A.E απασχολεί 25 τουλάχιστον άτομα σε 32 καταστήματα της, οπότε είναι και εύκολο να υπόλογίσει κανείς ότι 800 εργαζόμενοι επί 4000 ευρώ ετησίως (τυχαίος αριθμός) ίσον 3,200,000 ευρώ ετησίως.

Αυτά τα χρήματα κερδίζει η εν λόγο αλυσίδα από τον κόπο των εργαζομένων της!!!!!!!

Φυσικά στους πίνακες που αποστέλλονται στην επιθεώρηση εργασίας, κανένας εργαζόμενος δεν δουλεύει Κυριακές, αργίες, περισσότερες από 45 ώρες εβδομαδιαίος ή νυχτερινές ώρες....
Έχουν γίνει 10 τουλάχιστον καταγγελίες οι οποίες έχουν γνωστοποιήσει το εργασιακό καθεστός που επικρατεί στην εν λόγω αλυσίδα αλλά δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος από την Επιθεώρηση εργασίας, ούτε έστω μια φορά για να σιγουρευτούν ότι η εταιρία αυτή συμορφώθηκε. Αλλά τα 3,2 εκ. ευρώ είναι πόλλά για να συμμορφωθεί μια εταιρία και χρειάζεται κόπος από τις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει οπότε και έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Τελειώνω επισημάνοντας τις προσφορές της εταιρίας κατα τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι άκρως ανταγωνιστικές, ίσως και οι καλύτερες τιμές στην αγορά έτοιμου φαγητού...αλλά είναι πολύ εύκολο να κάνεις τέτοιες προσφορές όταν κερδίζεις 3,2 εκ από τους εργαζόμενους σου... Ελπίζω η επιθεώρηση αυτή τη φορα να μεριμνήσει ώστε να σταματήσει αυτό το καθεστός και όποιοδήποτε καθεστώς εργασίας εχει επιβάλλει οποιαδήποτε εταιρία."


Ευχαριστώ,
Ένας πρώην εργαζόμενος...





Share on Facebook