Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Πλήρως επιτυχής η επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου 16ου


Δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του πάπα Βενέδικτου 16ου στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Προβαίνοντας σε απολογισμό της επίσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και τιμή για τη χώρα και το λαό μας. Η παρουσία του δε...
στην κυπριακή γη πρόβαλε διεθνώς την πατρίδα μας, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης που αντιμετωπίζει, αλλά και τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για λύση και επανένωση. Ο πάπας απηύθυνε μηνύματα στήριξης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσπάθειες για τις οποίες θα συνεχίσει, όπως είπε, να επιδεικνύει συνεχές ενδιαφέρον".

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε επίσης ότι ο πάπας:

- Επέδειξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η οποία, όπως υπέδειξε, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

-Υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

-Πολύ σημαντική είναι η αναφορά του πάπα στη συμβολή των χριστιανών και μουσουλμάνων για τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους λαούς άλλων χωρών. Ιδιαίτερα για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και τους λαούς της Μέσης Ανατολής - η οποία ταλανίζεται για πάρα πολλά χρόνια από συγκρούσεις και πολέμους.

Ερωτηθείς,πώς εκτιμά η κυβέρνηση το ρόλο του αρχιεπισκόπου στην επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "και η Εκκλησία της Κύπρου, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο, διαδραμάτισε πολύ θετικό ρόλο και υπήρχε πλήρης συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για την επιτυχία αυτής της επίσημης επίσκεψης, για να αναδειχθούν μέσα από την επίσκεψη και τα πολιτικά μηνύματα, αλλά και τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που αφορούν τις Εκκλησίες, το διαθρησκευτικό διάλογο, το διαπολιτισμικό διάλογο και τα μηνύματα, γενικά, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνεννόησης μεταξύ των χωρών και των λαών".


Share on Facebook