Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κούβα: την 18η Ιουλίου ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ΗΠΑ-Κούβας για τη μετανάστευση


Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την 18η Ιουνίου όπου θα έχουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών... για το θέμα της μετανάστευσης, παρά την συνεχιζόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Αβάνα χθες Σάββατο.

Θα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση για το ζήτημα αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα προέδρου το 2009.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε συμφωνίες που είχαν συναφθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είχαν στόχο την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου Κουβανών προσφύγων στις ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί το 1980 και το 1994.

Η Γκλόρια Μπερμπένα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προάσπισης των αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα (U.S. Interests Section, ή USIS--οι ΗΠΑ δεν διατηρούν πρεσβεία στην Κούβα) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι θα ηγηθούν των αντιπροσωπειών.

Ο Ομπάμα έχει κάνει ορισμένα μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Κούβα, όπως η επανέναρξη των διμερών συνομιλιών για την μετανάστευση, που είχαν διακοπεί επί των ημερών του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους, το 2004.

Χαλάρωσε επίσης ορισμένες διατάξεις του πολυετούς εμπορικού εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Κούβα, επιτρέποντας στους Κουβανούς που έχουν πολιτογραφηθεί στις ΗΠΑ να ταξιδεύουν ευκολότερα στη νήσο, και αρχίζοντας διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας άμεσων ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Όμως οι σχέσεις ψυχράθηκαν ξανά τον Δεκέμβριο, όταν οι αρχές της Κούβας συνέλαβαν τον Άλαν Γκρος, ο οποίος εργαζόταν παράνομα στη νήσο για ένα πρόγραμμα "προώθησης της δημοκρατίας". Παραμένει φυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο Γκρος εισήλθε στην Κούβα με τουριστική βίζα και χωρίς να δηλώσει την πραγματική του πρόθεση, αλλά υποστηρίζοντας ότι πήγε στο νησί για να προσφέρει Διαδικτυακές υπηρεσίες σε Εβραϊκές οργανώσεις. Η Αβάνα από την πλευρά της τον χαρακτήρισε άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών και έκανε λόγο για συνέχιση των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να υπονομεύσει την κυβέρνηση της νήσου.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωσή του και αναμένεται να επαναλάβουν το αίτημα στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν γίνει στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο και στην Αβάνα το Φεβρουάριο.



Share on Facebook