Για πρώτη φορά από το 1982
Αλλαγές στο μοντέλο της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης - «που παρέχουν ένδειξη για μακροπρόθεσμη μεταβολή» - διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ, καθώς στην ετήσια έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού για την ενέργεια σημειώνεται ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε, το 2009, για πρώτη φορά από το 1982 και σε...
ποσοστό 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1980.
Στην παρουσίαση της έκθεσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Κρίστοφ Ρυλ επεσήμανε ότι η κατανάλωση ενέργειας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ κατέγραψε πέρυσι πτώση 5%, μεγαλύτερη από την πτώση του ΑΕΠ αυτής της ομάδας χωρών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 1999. Αντιθέτως, η αύξηση 2,7% της κατανάλωσης ενέργειας που διαπιστώθηκε στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες - με αιχμή την Κίνα - είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του ΑΕΠ αυτής της ομάδας χωρών.
Η BP υπογραμμίζει ότι τα διαπιστωμένα, στα τέλη του 2009, αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως - 1,333 τρισεκατομμύρια βαρέλια, 0,05% περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2008 - επαρκούν για 45,7 χρόνια, αν διατηρηθούν τα περυσινά επίπεδα παραγωγής.
Στην έκθεση Statistical Review of World Energy 2010, η BP αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε πέρυσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή μαύρου χρυσού σημείωσε πτώση 2,6%, τη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από το 1982 (κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).
Για πρώτη φορά στα ιστορικά, κατεγράφη πέρυσι μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου - σε ποσοστό 2,1% σε ετήσια βάση - ενώ αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και η παραγωγή, λόγω μειωμένης κατανάλωσης στη Ρωσία και στο μεγαλύτερο κομμάτι της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς και των ανταγωνιστικών τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1,33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, επαρκώντας για 62,8 χρόνια.
Αμετάβλητη παρέμεινε πέρυσι, σε σχέση με το 2008, η κατανάλωση ενέργειας από άνθρακα, σημειώνοντας την πιο αναιμική μεταβολή από το 1999. Ωστόσο, το μερίδιο του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα διαμορφώθηκε, το 2009, στο 29,4%, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1970. Τα αποθέματα άνθρακα παγκοσμίως επαρκούν για 119 έτη.
Η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς σημείωσε πέρυσι μείωση για τρίτο συνεχόμενο χρόνο (κατά 1,3% αυτή τη φορά).
Αντιθέτως, η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς αυξήθηκε κατά 1,5%, καθιστώντας την ενέργεια από υδροηλεκτρικά ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα καύσιμα πέρυσι.
Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης διαπιστώθηκαν το 2009 στον τομέα των ανανεώσιμων, καθώς η συνεχιζόμενη κρατική στήριξη συνετέλεσε στην αύξηση, παγκοσμίως, της παραγωγικής δυναμικότητας ενέργειας από αιολικά και ηλιακά κατά 31% και 47%, αντιστοίχως, σε σχέση με το 2008. Η παραγωγή της αιθανόλης αυξήθηκε, τέλος, κατά 8,1% σε ετήσια βάση.
Share on Facebook