Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Περίπου 50.000 υπερορθόδοξοι εβραίοι διαδηλώνουν στο Ισράηλ


Ανακοίνωσε η αστυνομία.

Περίπου 50.000 υπερορθόδοξοι εβραίοι διαδηλώνουν σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ και την Μπνέι-Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ, εναντίον απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία κρίνουν ότι η δικαστική εξουσία επεμβαίνει στις θρησκευτικές υποθέσεις, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

"Υπάρχουν...
30.000 διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ και 20.000 στην Μπνέι-Μπρακ", πόλη με πληθυσμό ορθοδόξων εβραίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Οι αρχές έχουν σταματήσει την κυκλοφορία σε πολλές οδικές αρτηρίες στη δυτική Ιερουσαλήμ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιείται η διαδήλωση.

Η ισραηλινή αστυνομία τέθηκε σήμερα σε "κατάσταση υψηλού συναγερμού", με περίπου 10.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί κυρίως στην Ιερουσαλήμ, όπως και στην Μπέιτ Σεμές --προπύργιο των υπερορθόδοξων εβραίων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ-- και στην Μπνέι-Μπρακ.

Επίσης έχουν κινητοποιηθεί μονάδες της μεθοριακής φρουράς υποστηριζόμενες από έφιππους αστυνομικούς και ελικόπτερα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγορεύει το διαχωρισμό μεταξύ των παιδιών των Ασκενάζι και των Σεφαραδιτών εβραίων σε θρησκευτικό σχολείο, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος πρέπει να έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι της ισραηλινής πολιτικής νομοθεσίας.
Share on Facebook