Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

5,000,000 για να επιδιορθώσουν την κατοικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ


ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

"Την 4η Μαρτίου 2008, ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος, με έγγραφό του προς την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε πλήθος προβλημάτων της κατοικίας του Μονίμου Αντιπροσώπου, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, καθιστώντων τη διαβίωση σε αυτήν προβληματική.

Σημειώνεται ότι...
το κτήριο που στεγάζει την κατοικία έχει κατασκευασθεί το 1920 και αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1976, οπότε έγινε και ανακαίνισή του, καθώς και προσθήκη δύο ορόφων.

Με το έγγραφό του, ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος ζήτησε άμεσα τη μετεγκατάστασή του, δια της ενοικιάσεως διαμερίσματος που να καλύπτει τις υφιστάμενες ανάγκες, υποβάλλοντας συγχρόνως, προς σύγκριση, σχετικές προσφορές.

To ΥΠΕΞ είχε ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία με βάση την οποία συνετάγη έκθεση που κατέγραψε την ύπαρξη ικανού αριθμού προβλημάτων στο σύνολο του κτηρίου, απαιτούντων αποκατάσταση.

Το αίτημα μετεγκατάστασης έγινε αποδεκτό την 11/3/2008 δια εγκρίσεως της τότε Υπουργού Εξωτερικών και αφορούσε σε διαμέρισμα 264 τ.μ, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και τα Γραφεία της Μονίμου Αντιπροσωπείας, με μηνιαίο μίσθωμα περίπου 16,500 Ευρώ (US$20,000).

Με σκοπό την αποκατάσταση των προβλημάτων του ακινήτου, έχει ζητηθεί, σε τρία συνεχόμενα οικονομικά έτη (από το 2008 έως και σήμερα) η χρηματοδότηση του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 5,000,000 Ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς όμως να εγκριθεί. Ομοίως δεν τελεσφόρησε και προσπάθεια χρηματοδότησης μέρους του έργου, κόστους 1,500,000 Ευρώ.

Παράλληλα διατυπώθηκε αίτημα χρηματοδότησης προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία έχει την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς επίσης θετικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι το έργο δύναται να ξεκινήσει άμεσα μόλις εξασφαλισθεί το αναγκαίο ποσόν, για τις επισκευές, αλλά και για τη μετεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου και της Προξενικής κατοικίας, που επίσης στεγάζονται στο ίδιο κτήριο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του, υπό το φως της οικονομικής κρίσης με σημαντικά αποτελέσματα που είναι ήδη ορατά. Έχουν δοθεί οδηγίες για επαναδιαπραγμάτευση με ξενοδοχεία και ιδιοκτήτες προκειμένου, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, να επιτευχθούν μειώσεις μισθωμάτων. Ταυτόχρονα έχει γίνει και μελετάται περαιτέρω περιστολή υπηρεσιακών μετακινήσεων, δαπανών για οικοσκευές, λειτουργικών δαπανών, δαπανών φιλοφρονήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Είναι κορυφαία προτεραιότητά μας ο εξορθολογισμός της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Γνώμονάς μας είναι η άρτια εκπροσώπηση της χώρας με οικονομία, αλλά και αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό είναι υπό διαμόρφωση συνολικός σχεδιασμός που προβλέπει αναθεώρηση του οργανογράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών, αναστολή λειτουργίας ορισμένων Αρχών Εξωτερικού και αναπροσαρμογή της προβλεπόμενης στελέχωσης των Αρχών.
"
Share on Facebook