Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Αγιορείτικη βήμα"


"Πρότυπο μεσογειακής δίαιτας το μοντέλο διατροφής των μοναχών - Στηρίζεται στα αγνά υλικά, στο ελαιόλαδο, στον απλό και παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, καθώς "η ομορφιά στις γεύσεις δεν προκύπτει από την ποικιλία, τα πολλά καρυκεύματα και τους περίτεχνους τρόπους παρασκευής", όπως σημειώνει ο μοναχός Επιφάνιος, μάγειρας εδώ και 35 χρόνια στο Αγιον Ορος

Της Μαρίας Τερζούδη

Η περίφημη μεσογειακή δίαιτα βρίσκει μια από...

τις καλύτερες εκδοχές της στο μοντέλο διατροφής των μοναχών του Αγίου Όρους. Μυστικά των αγιορειτών είναι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και κάθε είδους λίπους, η κατανάλωση ελαιόλαδου, η προτίμηση σε ψάρια και θαλασσινά, τα αγνά υλικά και οι απλές συνταγές

Ο μοναχός Επιφάνιος ζει στο Άγιο Όρος εδώ και 35 χρόνια και από την αρχή της μοναχικής ζωής του είναι μάγειρας. Στο Άγιο Όρος, αναφέρει, οι μοναχοί σπάνια τρώνε κρέας. Η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά. Δεν λένε όχι στα τηγανιτά, ιδιαίτερα στα αυγά και τα ψάρια, πίνουν καφέ, τσάι, αλλά και κόκκινο κρασί που φτιάχνουν οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί. Το παρασκευάζουν οι ίδιοι και το ψήνουν, όπως όλα τα φαγητά, σε φούρνους με ξύλα, χωρίς να χρησιμοποιούν ρεύμα ή φυσικό αέριο. Αυτό που αποκλείεται από τη διατροφή τους είναι το βούτυρο, τα μαγειρικά λίπη και οι μαργαρίνες, η κρέμα γάλακτος, η μπεσαμέλ και παρόμοια προϊόντα. Για όλα σχεδόν τα φαγητά χρησιμοποιούν ελαιόλαδο.

ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ

"Τα υλικά που χρησιμοποιούμε", τονίζει ο μοναχός Επιφάνιος, "είναι αγνά και η μαγειρική τους δεν είναι περίπλοκη, αλλά όσο απλούστερη γίνεται. Η ομορφιά στις γεύσεις, άλλωστε, δεν προκύπτει από την ποικιλία, τα πολλά καρυκεύματα και τους περίτεχνους τρόπους μαγειρέματος. Όταν τα υλικά είναι...

Περισσότερα : http://www.agioritikovima.gr/



Share on Facebook