Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ζοτς, ο σούπερ σταρ των πάγκων!


Το 1999, χρονιά άφιξης του στον Παναθηναϊκό θεωρούταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές, ωστόσο σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι ο μεγαλύτερος σούπερ σταρ των πάγκων ενδεχομένως όχι μόνο...



...στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε 11 χρόνια συνδύασε το όνομα του με την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του ελληνικού μπάσκετ και της καλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα.

* Ανανέωσε ο Ζοτς!
* "Νιώθω πράσινος!"
* Παρτι Πρωταθλητών!
* Παναθηναϊκός index

*Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι από τους λίγους προπονητές που έχουν καταφέρει να θεωρηθούν σταρ, συνήθως για οι προπονητές μένουν στη σκιά των παικτών και χρεώνονται την οποιαδήποτε αποτυχία. Δεν είναι τυχαίο...

Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι δεν ήθελαν να τον χάσουν και το απέδειξαν. Υπέγραψαν συμβόλαιο με την επιτυχία για ακόμα δύο χρόνια και έχουν κάθε λόγο να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αφήνοντας τα γκέμια στον έμπειρο προπονητή. Ο Ζοτς είναι ο Μίδας του ελληνικού, του ευρωπαϊκού, του παγκόσμιου μπάσκετ και δικαίως η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη για την διεύρυνση του σερί των τίτλων.

Στην τροπαιόθηκη του υπάρχουν 33 τρόπαια, εκ των οποίων τα 29 είναι όντας προπονητής και τα 20 με τον Παναθηναϊκό! Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι συμπλήρωσε φέτος 19 χρόνια καριέρας. Με άλλα λόγια κάθε χρόνο κατακτά τουλάχιστον έναν τίτλο και.. κάτι (1,5 ο μέσο όρος).

Πέραν αυτών όμως ο Ζοτς έχει να περηφανεύεται ακόμα ότι έχει κατακτήσει 7 φορές την κορυφή της Ευρωλίγκα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Παναθηναϊκός). Εχει κατορθώσει να οδηγήσει τη Σερβία στο πρώτο σκαλοπάτι του Μουντομπάσκετ στην Αθήνα το 1998 και σε αυτό του Ευρωμπάσκετ το 1997 στην Ισπανία.

Ωστόσο για να φτάσει στο σημείο αυτό ο Ζοτς πέρασε δύσκολες στιγμές. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος από ροδοπέταλα. Ενα ατύχημα την περίοδο που ακόμη αγωνιζόταν ως παίκτης στην Παρτιζάν Βελιγραδίου τον στιγμάτισε. Με το αυτοκίνητο του παρέσυρε έναν πεζό, με τη σύγκρουση να στοιχίζει τη ζωή στον τελευταίο και στον Ομπράντοβιτς την ελευθερία του, καθώς φυλακίστηκε.

Το ξεπέρασε όμως, στάθηκε στα πόδια του και άφησε πίσω του το ατυχές δυσάρεστο συμβάν. Προφανώς δεν ήταν εύκολο όμως πίστεψε στον εαυτό του και κατάφερε μέσα από συνεχή δουλειά να χαράξει με χρυσά γράμματα το όνομα του στο μπάσκετ. Δυσκολίες φυσικά αντιμετώπισε και στην καριέρα του όταν και με την Ρεάλ Μαδρίτης παρά το γεγονός ότι είχε πετύχει τους στόχους του στην Ευρώπη αδυνατούσε να πάρει το πρωτάθλημα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί σκληρή κριτική. Και πάλι όμως δεν πτοήθηκε και είτε τον χαρακτηρίζουν γκαστόνε είτε όχι, το σίγουρο είναι πως όταν κάτι επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση.

Ο Ζοτς έχει μάθει να ζει με την πίεση τις δυσκολίες και την επιτυχία. Ξέρει να παίρνει μεγάλες αποφάσεις να λέει τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι. Όπως όταν αποφάσισε σε νεαρή ηλικία (31 ετών) να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα. Ετσι και τώρα είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό. Βάζει πλώρη για την επίτευξη νέων στόχων και νέων προκλήσεων που του παρουσιάζονται…

www.sport.gr

Share on Facebook