Tη δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα επιβλέπει τους οίκους αξιολόγησης για τις 27 χώρες της ΕΕ, με τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων υποβαθμίσεων εταιρειών ή χωρών, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή....
Η Κομισιόν προτείνει επίσης αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών οργανισμών, θεωρώντας πως τα διοικητικά συμβούλια και οι μέτοχοι δεν αρκεί απλώς να ελέγχουν εάν οι μάνατζερ λαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο.
Οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης στο εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο τη αντιμετώπιση των «τυφλών σημείων» του συστήματος που άνοιξαν την πόρτα στην κρίση του 2008.
Οι προτάσεις -ανάμεσά τους και η θέσπιση φόρου στις τράπεζες για το κόστος αναδιάρθρωσης πιστωτικών οργανισμών που πτωχεύουν- θα παρουσιαστεί στην επόμενη G20.
Η αγορά των οίκων αξιολόγησης κυριαρχείται από τρεις εταιρείες -τις Moody's, Standard & Poor's και Fitch- οι οποίες, πέραν της «πολιτείας» τους στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη, είχαν βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής για θετικές αξιολογήσεις σε επενδυτικά προϊόντα που αργότερα αποδείχτηκαν «τοξικά» και αποτέλεσαν το πρώτο κομμάτι του ντόμινο της κρίσης του 2008.
Το όργανο που προτείνει η Κομισιόν θα δημιουργήσει μητρώο των οίκων, βάσει του οποίου θα ελέγχει εάν οι οίκοι έχουν εξετάσει προσεκτικά το χρέος που αξιολογούν και εάν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση.
Σε περίπτωση που οι αξιολογήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, το όργανο θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα (το εύρος των οποίων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) και να ανακαλεί προσωρινά ή ακόμη και μόνιμα την άδειά τους να αξιολογούν.
ΠΗΓΗ: http://greekznews.blogspot.com/
Share on Facebook