Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

"Πώς να διαλέξετε το σωστό αντιηλιακό"


"Όταν η Coco Chanel λάνσαρε τη μαυρισμένη επιδερμίδα ως ελκυστική στην ελίτ μεταπολεμική κοινωνία του ’20, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το θέμα «έκθεση στον ήλιο» 90 χρόνια αργότερα. Μπορεί πριν από 30 χρόνια η μυρωδιά καρύδας να ήταν υπερ - αρκετή για να διαλέξεις το αντηλιακό σου. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και η...


επιστημονική γνώση που πήραμε από το ‘80 και μετά, μεταμόρφωσε ένα απλό προϊόν περιποίησης και προστασίας σε αντικείμενο μελέτης, εξέλιξης, και επιστημονικών ερευνών.
Για περισσότερο φως στην υπόθεση, διαβάστε παρακάτω.
1. Πώς να διαλέξω το σωστό αντιηλιακό;
«Με βάση τον φωτότυπο στον οποίο ανήκετε και στο ιστορικό σας, αν δηλαδή
προλαβαίνετε να μαυρίσετε χωρίς να πάθετε έγκαυμα. Στους φωτότυπους 1 και 2 ανήκουν τα ανοιχτόχρωμα άτομα που χρειάζονται ισχυρά αντιηλιακά για να προστατευτούν, με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω.
Στους φωτότυπους 3 και 4 ανήκουν όσοι έχουν καστανή, σταρένια ή μελαχρινή επιδερμίδα και
χρειάζονται μέσης ισχύος αντιηλιακά. Στον φωτότυπο 5 ανήκουν οι Ασιάτες και στον φωτότυπο 6, όσοι ανήκουν στη μαύρη φυλή. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μιλάμε για πιο ανθεκτικά δέρματα στον ήλιο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να καταλάβουμε ότι δεν μαυρίζουν όλα τα δέρματα» εξηγεί ο Καθηγητής Δερματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ιωαννίδης.
2. Τι προκαλεί η UVB ακτινοβολία;
Μπορεί να είναι η μορφή της ηλιακής ακτινοβολίας που μας κάνει να μαυρίζουμε, αλλά και το κύριο αίτιο της φωτογήρανσης, ενώ έχει τη δύναμη να διαπερνά το στρώμα του όζοντος και τα τζάμια του σπιτιού ή του αυτοκινήτου.
3. Τι προκαλεί η UVA ακτινοβολία;
Προκαλεί βλάβη στα μάτια (σχετίζεται με τη δημιουργία καταρράκτη), βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος, ενώ αποτελεί το κύριο αίτιο δημιουργίας εγκαυμάτων από τον ήλιο.
4. Πώς επιδρά ο ήλιος στο δέρμα;
Με προσοχή και σύνεση ευεργετικά, όταν μαυρίζει εξωτερικά το δέρμα χωρίς να προκαλείται πάχυνση του δέρματος, έγκαυμα και χρόνιες παθήσεις όπως φωτοκαρκινογένεση και φωτογήρανση.
5. Πώς καταλαβαίνετε αν το δέρμα σας έχει υποστεί φωτογήρανση;
Αν εμφανίζει λεπτές ρυτίδες, μη ομαλή υφή, μελάγχρωση, κηλίδες γήρατος, τραχύτητα, ξηρότητα, ευρυαγγείες, προκαρκινωματώδεις και καρκινωματώδεις βλάβες, τότε ο ήλιος έχει βαλθεί να σας γεράσει μια ώρα αργότερα.



6. Φωτογήρανση. Τι πρέπει να γνωρίζετε;
«Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την έκθεση στον ήλιο καταστρέφουν τις κυτταρικές δομές, προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, και απενεργοποιούν απαραίτητα συστήματα ενζύμων. Το δέρμα υφίσταται τις περισσότερες επιθέσεις από ελεύθερες ρίζες από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Το μόνο που μπορεί να κάνει το σώμα μας, είναι να αξιοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο δέρμα και να τα ενεργοποιήσει» εξηγεί η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Ζωή Φίκα.
7. Τι είναι ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού SPF;
«Αποτελεί ένδειξη του χρόνου για ασφαλή έκθεση στον ήλιο. Για παράδειγμα ο δείκτης προστασίας 10 επιτρέπει την έκθεση στον ήλιο 10 φορές περισσότερο. Το SPF (Sun Protection Factor) αφορά την UVB ακτινοβολία και μόνο. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παρασκευαστές οφείλουν να αναγράφουν στη συσκευασία τους αν το προϊόν προστατεύει και από την UVA ακτινοβολία, πράγμα που γραφιστικά απεικονίζεται με έναν κύκλο – σαν το σήμα του stop smoking – που μέσα του αναγράφει τη λέξη UVA» εξηγεί ο καθηγητής κ. Ιωαννίδη.
8. Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό;
* Ελέγξτε τα συστατικά για αλλεργίες.
*Βεβαιωθείτε ότι προστατεύει για UVA και UVB ακτινοβολία.
* Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης.
* Διαλέξτε αντηλιακό που περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε, και β-καροτίνη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συνεχίζουν τη δράση τους ακόμη και όταν το αντηλιακό έχει φύγει από το δέρμα.
* Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας (SPF) του αντηλιακού, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει ενάντια στη φωτογήρανση και στον καρκίνο του δέρματος. Ακόμη περισσότερο αν αυτό έχει χαρακτηριστεί «αδιάβροχο». Τότε νομίζουμε ότι ήλιος δεν είναι πρόβλημα, είτε μέσα είτε έξω από το νερό
«Προτιμήστε δείκτη προστασίας SPF από 15 ως 20. Δείκτες προστασίας πάνω από 20 δεν προσφέρουν αναλογικά αρκετά μεγαλύτερη προστασία. Για παράδειγμα, αντιηλιακό με SPF 30 μπλοκάρει 96% της UVΒ, ενώ αντιηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει 93% της UVΒ» εξηγεί η κα Φίκα.
9. Ποια είναι η σωστή ποσότητα αντιηλιακού;
«Πρακτικά, η οδηγία που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται σε 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Η μέση γυναίκα επαλείφει το 0,8 -1,5 mg το πολύ, επομένως αυτομάτως ο δείκτης διαιρείται διά του δύο. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Δερματολογίας για να χειριστούμε το θέμα και να γίνει πιο κατανοητό στο κοινό, προτείνουμε να απλώνουν δύο φορές το αντιηλιακό τους σε ελαφριές ποσότητες» διευκρινίζει ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ιωαννίδης.
10. Τα αντιηλιακά με δείκτη υψηλής προστασίας περιέχουν χημικά φίλτρα; Πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο για τον οργανισμό μας;
«Όλα τα αντιηλιακά, ακόμα κι αυτά που απευθύνονται σε παιδιά, περιέχουν χημικά φίλτρα, απλώς σε κάποια είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη η αναλογία μεταξύ φυσικών και χημικών φίλτρων. Το σημαντικό είναι ότι δεν προκαλούν βλάβες ακόμα και στις πιο ευαίσθητες ομάδες –παιδιά και εγκύους» μας καθησυχάζει ο κ. Ιωαννίδης.
11. Τι πρέπει να περιέχουν οι καλλυντικές κρέμες που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι;
· Αντιοξειδωτικά, όσο το δυνατόν περισσότερα, βιταμίνη C, E, λυκοπένιο, σκουαλένιο, συνένζυμο 10.
· Βιταμίνη Α σε υψηλές δόσεις.
· Ενεργά πεπτίδια.
12. Ποιες είναι οι μέθοδοι προστασίας από τον ήλιο;
* Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.
* Αποφυγή της έκθεσης το μεσημέρι, μεταξύ 11.00 -16.00.
* Κατάλληλος ρουχισμός. Η κάλυψη του δέρματος με οποιοδήποτε ρούχο είναι προτιμότερη από την έκθεση στον ήλιο.
* Φορέστε ένα μεγάλο καπέλο.
* Φορέστε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB.
* Αντιηλιακή προστασία.
agelioforos.gr"
Share on Facebook