Σφόδρα ενοχλημένοι από την παραβίαση των όρων της συμφωνίας τους για εργασία εμφανίζονται πολλοί από τους ανθρώπους που απασχολούνται στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας. Σημερινό ρεπορτάζ στο σάιτ της εφημερίδας "The Mercury" αναφέρει ότι στο Μπραμφοντέιν συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα αρκετοί εργαζόμενοι, όταν ...
διαπίστωσαν ότι είχαν παραβιαστεί οι όροι στις συμφωνίες που είχαν συνάψει. Όπως ανέφεραν, ενώ αρχικά τους είχε δηλωθεί ότι θα δουλέψουν σε κάθε αγώνα που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στη διάρκεια της διοργάνωσης, μετά την άφιξή τους στο ξενοδοχείο "Παρκτόνιαν", τα ξημερώματα, πληροφορήθηκαν ότι τελικώς μόνο μερικοί από αυτούς θα χρειάζονταν για τον σημερινό αγώνα στο "Σόκερ Σίτι", ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Δανία.
"Βρισκόμαστε εδώ από τις 05:00 το πρωί αφού μας είχαν πει να έρθουμε για να παραλάβουμε τα ρούχα της εργασία μας και ύστερα πήραν μόνο 18 άτομα" είπε η σερβιτόρα Λεράτο Μντλανκόμο. Μια άλλη σερβιτόρα, η Μάτζι Μαχόλε, τόνισε ότι για να δουλέψει είχε έρθει στο Γιοχάνεσμπουργκ από την πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια. "Ήρθα από τη Μαμελόντι στην Κλιπτάουν και τώρα μου είπαν ότι δεν χρειάζομαι" ανέφερε. Εντούτοις, ο διευθυντής της εταιρείας που είναι αρμόδια για την εργολαβία των εργαζομένων, Πίτερ Ζάκαν, είχε διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τον Ζάκαν, ο αριθμός των εργαζόμενων που απαιτείται στα στάδια για τους αγώνες του Μουντιάλ, βασίζεται στις πωλήσεις των εισιτηρίων για κάθε αγώνα που διεξάγεται σε κάθε γήπεδο. Κατά τα λεγόμενά του, η σύμβαση με το προσωπικό που θα εργαστεί γίνεται πριν από το παιχνίδι, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο. Όπως εξήγησε, το σταφ εργάζεται βάσει ενός συστήματος ρόστερ. "Χρειαζόμαστε περίπου 20 άτομα στο ''Σόκερ Σίτι'' σήμερα. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι επιθυμούν πάρα πολύ να δουλέψουν, όμως κάποιες φορές έρχονται ζητώντας να εργαστούν και άτομα που δεν έχουν σύμβαση" εξήγησε.
Όπως αντέτειναν όμως οι εργαζόμενοι, στη σύμβασή τους δεν αναφέρεται ότι η τελική επιλογή τους θα γίνει βάσει καταλόγου (ρόστερ) και αρκετοί προγραμμάτιζαν να καταγγείλουν το γεγονός στα αρμόδια όργανα. Όπως είπαν ακόμη, τους ζητήθηκε να περιμένουν και αν χρειαζόταν επιπλέον προσωπικό, θα προσλαμβάνονταν.
Ανάλογο περιστατικό, αλλά με χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, καταγράφηκε μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα και στο γήπεδο του Ντέρμπαν, το στάδιο "Μόισες Μαμπχίντα". Ήταν περίπου δύο ώρες μετά τη λήξη του αγώνα Γερμανία-Αυστραλία, όταν τα άτομα της ασφάλειας του γηπέδου (stewards) και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας του γηπέδου διαφώνησαν με την περικοπή της αμοιβής τους, την οποία διαπίστωσαν όταν πήγαν να πληρωθούν. Σχεδόν 400 άτομα είδαν την ημερήσια αποζημίωσή τους να έχει μειωθεί στα 190 ραντ (περίπου 22 ευρώ), από τα 250 (περίπου 30 ευρώ) που είχαν συμφωνήσει. Στην αρχή μάλιστα δεν τους έδιναν καν τα χρήματα, στη συνέχεια είπαν ότι θα τους καταβληθούν 190 ραντ και όταν οι εργαζόμενοι άνοιξαν τους φακέλους διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε καθέναν από αυτούς υπήρχε διαφορετικό, και σαφώς μικρότερο, ποσό. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από την κεντρική πύλη του γηπέδου και επιτέθηκαν στη διοίκηση του γηπέδου, για να ακολουθήσουν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, αστυνομικές και στρατιωτικές, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, τραυματίζοντας μια γυναίκα που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με ασθενοφόρο. Περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη των επεισοδίων οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν πέριξ του γηπέδου και η αστυνομία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει συλλήψεις, όμως η παρουσία αρκετών δημοσιογράφων και φωτογράφων του ξένου Τύπου λειτούργησε αποτρεπτικά.Share on Facebook