Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Περί στρατού"


"Διαβάζοντας οτι γίνεται στο στρατό σήμερα με τα πάρτυ στα θωρηκτά και τις τουρκικές φρεγάτες να αρμενίζουν (οκ διεθνή ύδατα υπάρχουν το καταλαβαίνουμε όλοι) αναρωτιέμαι γιατί εμείς που έχουμε φύγει χρόνια από τη χώρα για να βρούμε μια δουλειά...



στο εξωτερικό (αλλά και τα νέα παιδιά που φεύγουν τώρα - μη μου πει κανείς οτι δεν έχουμε νεο κύμα μετανάστευσης σήμερα) είμαστε ακόμα υποχρεοι στρατευσης η και ανυπότακτοι

1. Γιατι να υπηρετησω στο στρατο αφου δεν απολαμβανω το αγαθο της αμυνας?

2. Αυτοι που θα παρουν υπηκοοτητα με 5 χρονια διαμονης στην ελλαδα θα υπηρετησουν, ποσο και ποτε?

3. Γιατι ο στρατος δεν προσλαμβανει και αλλους οπλιτες να βρουνε μια δουλεια ανεργος κοσμος? Μηπως τελικα ειναι τοσο χαλια οι συνθηκες που δεν πανε?

4. Θα μου πειτε εμεις που πηγαμε?εχετε δικιο παιδια αλλα καποτε πρεπει να αλλαξει κατι. Να σας αποζημιωσει το κρατος για την εργασια σας, γιατι οχι?

5. Θα μου πειτε πων θα προστατεψουμε της πατριδα? Ποια πατριδα? Και στο κατω κατω ειστε καλα, με τους πολεμους λυνονται προβληματα? Κανε αγωγους πετρελαιου, τραπεζες κτλ με τη Ρωσια κτλ - τα προβληματα λυνονται με συμμαχιες συμφεροντων και οχι οπλα - η μαγκια του ελληναρα πια δεν περναει παιδια, ας ξυπνησουμε ολοι

Και επειδη βλεπω τωρα τελευταια πως τα blog πονάνε γιατι υπαρχει κοσμος που ακουει, θα ηθελα το εξης - ο κανονισμος της βουλης προβλεπει το δικαιωμα σε καθε πολιτη να υποβαλλει αναφορα στον προεδρο τυης βουλης κκαι ο υπουργος υποχρεωνεται να απαντησει - θελετε να προχωρησουμε σε εργα? Γιατι και με το να παραπονιομαστε στα blog δε γινεται τιποτα."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
----------------------------------------


"Πρώτα από όλα, θα πρέπει να θυμάσαι τα εξής αυτονόητα:

(α) Η συμβολή στην άμυνα της χώρας δια της θητείας αποτελεί ρητή συνταγματική επιταγή που απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος για να πάψει να ισχύει.

(β) Οι όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος δε θεμελιώνουν δικαίωμα παρανομίας για κανέναν. Για παράδειγμα, το ότι πολλοί κλέβουν την εφορία, δεν καθιστά τη φοροδιαφυγή νόμιμη, ούτε η φυγοστρατία όσων έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη" καθιστά την ανυποταξία νόμιμη.

Όσον αφορά στα συγκεκριμένα ερωτήματά σου:

(1) Το "αγαθό της άμυνας" (μάλλον εννοείς της ανεξαρτησίας) συνεχίζουμε να το απολαμβάνουμε, αλλά χωρίς τη σθεναρή υπέρ του στάση του λαού θα συρρικνώνεται, από την υποχωρητικότητα που όλοι βλέπουμε να επιδεικνύουν οι πολιτικές ηγεσίες μας.

(2) Και να υπηρετήσουν οι πολιτογραφημένοι μετανάστες, τίποτα ουσιαστικό δε θα προσφέρουν, αλλά αυτό δεν ελαττώνει τις δικές μας υποχρεώσεις (δες το β ανωτέρω).

(3) Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να έχουμε πλήρως επαγγελματικό στρατό, αλλά και (ακόμα σημαντικότερο) δεν μπορεί να γίνει πλήρως επαγγελματικός ο στρατός μας για αμυντικούς λόγους (εφεδρείες κτλ.).

(4) Αν ήταν σωστό το μέτρο της κατάργησης της θητείας, θα έπρεπε να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως ημών που έχουμε πάει στρατό. Δεν είναι, όμως (δες παραπάνω).

(5) Αυτό που λες είναι αλήθεια ως προς το ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε εμείς πόλεμο. Το ότι δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μας πόλεμος είναι wishful thinking, άκρως επικίνδυνο. Ο πόλεμος είναι φαινόμενο ενδημικό του ανθρωπίνου είδους και δεν πρόκειται ποτέ να μας εγκαταλείψει, όσο υπάρχουμε.

Εν κατακλείδι: το να μην έχεις όρεξη να πας στρατό είναι συνηθισμένο. Η θεωρητική τεκμηρίωση, όμως, πάσχει σοβαρά: άλλο το τι θα θέλαμε και άλλο το τι ισχύει!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook