Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

"Την χωματερή της Δουρούτης κλείνουν οι κάτοικοι του Δήμου Μπιζανίου"


"Την χωματερή της Δουρούτης,θα κλείσουν στις 15 Ιουνίου,οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Μπιζανίου,αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση για το θέμα της κατασκευής του θέμα του ΧΥΤΑ.Η απόφαση για κλείσιμο της χωματερής,πάρθηκε ομόφωνα,κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου,μετά από πρόταση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βαγγέλη Καραμπίνα.Να θυμίσουμε πως όλες οι παράνομες χωματερές ου λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Ιουνίου,σύμφωνα με την οδηγία της...

Ευρωπαικής Ένωσης.Πιθανή παράβλεψη της εν λόγω οδηγίας θα επιφέρει σοβαρές χρηματικές κυρώσεις πολλαπλάσιες από το πρόστιμο που κλήθηκε η Ελλάδα να αποδώσει στη περίπτωση της χωματερής του Κουρουπητού στη Κρήτη.

Επιστολή Δ. Παπαδόπουλου στον Γκόντα

Στο μεταξύ χθες,το μέλος της γραμματείας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Ιωαννιτών κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος,απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Νίκο Γκόντα,και τους επικεφαλείς των παρατάξεων κ.κ. Γιάννη Μελανίδη και Φίλιππα Φίλιο,μέσω της οποίας,ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών με μοναδικό θέμα συζήτησης τον Χώρο Υγειονομικη Ταφής Αποριμμάτων.Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:"Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, μιας και η εναπόθεση των απορριμμάτων εξακολουθεί να πραγματοποιείται στη χωματερή που λειτουργεί στην Δουρούτη, που βρίσκεται μέσα στα όρια του νέου Δήμου Ιωαννιτών.Από το 1993 που ξεκίνησε το ζήτημα της χωροθέτησης χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια -κυρίως υπό την απειλή των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πραγματοποιείται μια προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα.Η προσπάθεια αυτή ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, έχοντας ληφθεί σοβαρά η άποψη των επιστημόνων, στη συνέχεια ναυάγησε, λόγω της περιπλάνησης για αρκετό διάστημα της οριστικής θέσης χωροθέτησης του ΧΥΤΑ. Μια χωροθέτηση που χαρακτηρίστηκε τελικά από τεχνικές ελλείψεις, νομοθετικές παραβάσεις αλλά και το βασικότερο μη αποδοχή της από την εκάστοτε τοπική κοινωνία.Δυστυχώς οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τα επεισόδια τον Οκτώβριο του 2008, στην περιοχή χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και δυστυχώς οι πράξεις και η αδιαλλαξία ορισμένων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, εξακολουθούν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα που υποσκάπτουν την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νομού και ορθώνουν αδιέξοδα, που σκοπό έχουν να μας γυρίσουν αρκετά χρόνια πίσω.
Ταυτόχρονα, θυμόμαστε, ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ αποτέλεσε και σημείο δικής σας αντιπαράθεσης με τον πρώην Περιφερειάρχη Ηπείρου, στο βωμό πάντα όχι απτών επιχειρημάτων αλλά προσωπικών σκοπιμοτήτων και Νεοδημοκρατικής υπερίσχυσης σε τοπικό επίπεδο.Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, γεμάτο ανασφάλεια, εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνιση τους οι σκοπιμότητες ορισμένων παραγόντων, οι οποίο αντί να πρωτοστατούν δίνοντας λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, μποϋκοτάρουν την οποιαδήποτε λύση.Είναι γεγονός βέβαια ότι η λύση της δημιουργίας ενός ΧΥΤΑ δεν είναι πλέον η πιο ενδεδειγμένη λύση για πολλούς και διάφορους λόγους. Παρά ταύτα όμως υπό το βάρος των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχοντας δαπανηθεί κεφάλαια για την δημιουργία του, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει δέσμευση για ορισμένη διάρκεια λειτουργίας του, ίσως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μια προσωρινή αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης.
Κύριε Δήμαρχε,
Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε καλόπιστο Γιαννιώτη, η αρνητική θέση που πήρατε κατά της ολοκλήρωσης των εργασιών του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, στο πλαίσιο σύσκεψης στην οποία συμμετείχατε ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων.Και ενώ λοιπόν, ως δήμαρχος του μεγαλύτερου παραγωγού δήμου απορριμμάτων στο Νομό, ύστερα από οκτώ (8) έτη δηλώνετε απροκάλυπτα ότι είσαστε αντίθετος στην λειτουργία του ΧΥΤΑ και προτείνετε την άμεση λειτουργία του ΧΥΤΥ, το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται, σχετίζεται με το γιατί δεν το προτείνατε αυτό εδώ και τόσα χρόνια που βρίσκεστε στα έδρανα του δημοτικού μεγάρου; Επίσης, καλό θα ήταν να πείτε ανοιχτά στους συμπολίτες μας, ποιες είναι οι ενέργειες σας όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση;Καλό είναι αν γνωρίζετε, ότι είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ να επικρατήσει νηφαλιότητα και το ένα πολιτικό λάθος να μην είναι αποτελέσει συνέχεια ενός επόμενου. Γιατί σήμερα, ούτε ο πολίτης έχει την πολυτέλεια, να αναλώνεται με την αδιαλλαξία και την αδιαφορία ορισμένων, όταν η ποιότητα ζωής του συνέχεια να υποβαθμίζεται τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.Εν κατακλείδι, μπροστά στο νέο τέλμα που δημιουργήθηκε με την εμπλοκή στην ολοκλήρωση των εργασιών του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και την απαράδεκτη συνέχιση λειτουργίας του αίσχους της Δουρούτης, προτείνω:
* Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών με μοναδικό θέμα συζήτησης την εξέταση όλων των παραμέτρων του ζητήματος και τη λήψη σχετικής απόφασης από το Σώμα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.
* Την άμεση ενεργοποίηση της ενιαίας Γραμματείας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε από κοινού με την ενεργό συμμετοχή όλων των όμορων αυτοδιοικητικών Σχημάτων των περιοχών που εντάσσονται στο νέο Δήμο Ιωαννιτών να λάβουν μια ξεκάθαρη θέση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση, που πάνω απ’ όλα με καθαρά περιβαλλοντικούς όρους, θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον".
http://www.epirusgate.blogspot.com/

Share on Facebook