Αυτές τις μέρες μας επισκέπτεται στην Ελλάδα το πρώτο κύμα καύσωνα. Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε και βρήκαμε στο ίντερνετ τρόπους προφύλαξης από τις ακραίες αυτές συνθήκες....
Βρήκαμε λοιπόν στο inCardiology.gr το παρακάτω κείμενο και σας το παρουσιάζουμε.....
Εφόσον επισκέπτεστε μια περιοχή όπου οι τιμές της θερμοκρασίας ή της υγρασίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες στις οποίες έχετε συνηθίσει στη χώρα σας, θα πρέπει να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις, για να προστατευτείτε από τις βλάβες του δέρματος ή τα νοσήματα που προκαλούνται από τη ζέστη.
Όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, θα πρέπει να φοράτε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά ενδύματα που θα αντανακλούν τη θερμότητα και θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός σας. Πρέπει να προτιμάτε τα ενδύματα που είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι ή λινό και να φροντίζετε να μη σας σφίγγουν για να αισθάνεστε άνετα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τους τοπικούς ερεθισμούς και τα ηλιακά εγκαύματα. Καλό επίσης είναι να φοράτε ένα ανοιχτόχρωμο καπέλο με φαρδύ γείσο.
Χρησιμοποιείτε την αντηλιακή σας κρέμα καθημερινά, για την πρόληψη των δερματικών βλαβών. Το αντηλιακό σας θα πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) 15 ή και μεγαλύτερο και να βάζετε νέα ποσότητα, εάν στο μεταξύ κολυμπήσετε ή ιδρώσετε. Ελέγξτε τις οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι σας προστατεύει από την έκθεση στην A και στην B υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB). Θυμηθείτε να βάλετε αντηλιακή κρέμα επάνω στα αφτιά και στο λαιμό σας και να χρησιμοποιήσετε ειδική κρέμα για την προστασία των χειλιών. Εάν θα πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα για τα παιδιά, προμηθευτείτε μία που δεν θα περιέχει PABA. Αυτό το συστατικό μπορεί να τους προκαλέσει εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα.
Καλό είναι να μην κυκλοφορείτε πολλή ώρα σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν δηλαδή η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη.
Εφόσον λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την έκθεσή σας στον ήλιο. Πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και μερικά που συνταγογραφούνται, όπως είναι τα αντιισταμινικά και τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα, αυξάνουν τη φωτοευαισθησία (και τον κίνδυνο εγκαύματος). Ελέγξτε τις οδηγίες όλων των φαρμάκων σας για πληροφορίες σχετικές με τις πιθανές παρενέργειές τους ή ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό εάν υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη. Σε περιοχές όπου το φως του ήλιου είναι πολύ έντονο, όπως, π.χ., σε παραλίες με έντονη ηλιοφάνεια ή σε πίστες του σκι, φορέστε ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία παρέχουν πλευρική προστασία από την ακτινοβολία και δεσμεύουν το 92 έως 97% του ορατού φάσματος του φωτός.
Ελαττώστε τη λήψη οινοπνευματωδών ποτών και αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση άλλων υγρών.
Παραμείνετε όσο είναι δυνατόν μέσα σε κλιματιζόμενα δωμάτια και οχήματα.
Ανακουφιστείτε από τη δυσφορία που προκαλεί ένα ελαφρό έγκαυμα, κάνοντας μπάνιο με δροσερό νερό ή εφαρμόζοντας δροσερές κομπρέσες στις προσβεβλημένες περιοχές και λαμβάνοντας από το στόμα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη.
Η θερινή ιδρώα (δρωτσίλα) έχει τη μορφή επηρμένων κηλίδων σε μια περιοχή ή εξέρυθρου και ευαίσθητου δέρματος. Συνήθως παρουσιάζεται σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται στον αέρα, όπως αυτές κάτω από τις μασχάλες και στις βουβωνικές χώρες. Τα δροσερά μπάνια ή οι κομπρέσες με δροσερό νερό μπορούν να ανακουφίσουν το ερεθισμένο δέρμα. Επίσης, η επάλειψη με μια κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να ελαττώσει τον κνησμό.
Η θερμική εξάντληση (heat exhaustion) προκαλείται από την αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος. Τα κλινικά συμπτώματά της περιλαμβάνουν τη ζάλη, τη ναυτία, την ταχυσφυγμία και την κεφαλαλγία. Αντιμετωπίσετε τα θύματα αμέσως -οδηγήστε τα σε δροσερά σημεία όπου μπορούν να ξεκουραστούν και δώστε τους πολλά υγρά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η θερμική εξάντληση, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία (heat stroke).
Ως θερμοπληξία (heat stroke) ορίζεται η υπερθερμία, στην οποία η κεντρική θερμοκρασία του σώματος φτάνει τους 40o C ή και περισσότερο. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ασθενούς. Τα κλινικά συμπτώματά της περιλαμβάνουν τη διανοητική σύγχυση, την παράλογη συμπεριφορά, τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος ή την καταπληξία, τους εμετούς, τη δύσπνοια και την απώλεια της συνείδησης. Ελαττώστε τη θερμοκρασία του σώματος των θυμάτων όσο το δυνατόν ταχύτερα: αφαιρέστε τα ρούχα τους, στεγνώστε τα και αερίστε τα. Εάν μπορούν να πιούνε υγρά, δώστε τους άφθονο νερό. Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://olaxrisima.blogspot.com/2010/06/blog-post_16.html
Share on Facebook