Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σύμφωνα με τα δύο πρώτα "έξιτ-πολς" οι Σλοβάκοι καταψήφισαν την κυβέρνησή τους


Τα πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς, έως σήμερα αντιπολίτευση, φαίνεται να υπερτερούν στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Σλοβακία, σύμφωνα με...
τα πρώτα "έξιτ-πολς", που μεταδόθηκαν ήδη από δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με αυτά, τα πέντε συνολικά κόμματα της κεντροδεξιάς αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό ψήφων μεταξύ 51,8% έως και 52,1% του συνόλου των εγκύρων ψήφων, κερδίζοντας από 89 έως και 91 έδρες στην 150μελή βουλή, πάντως περισσότερες σαφώς ψήφους από το ποσοστό ψήφων 33,7% έως και 35,8% που αναμένεται, σύμφωνα με τα "έξιτ πολς", να συγκεντρώσει ο απερχόμενος κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων, υπό τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο.

--Σύμφωνα με τα "έξιτ πολ", οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Φίκο κερδίζουν, μόνοι τους, ποσοστό πολύ κοντά στο 30% των ψήφων.

--Κάθε κόμμα γιά να αντιπροσωπευθεί στη σλοβακική βουλή θα πρέπει να κερδίσει περισσότερο από 5% του συνόλου των εγκύρων ψήφων. Το ακροδεξιό "Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα" δεν είναι, μέχρις ώρας, βέβαιο ότι θ αντιπροσωπεύεται στη νέα βουλή.

Στα κεντροδεξιά κόμματα ανήκουν και δύο, που αντιπροσωπεύουν την ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία, που αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.


Share on Facebook