Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Το Ισραήλ χαλαρώνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει να σταλούν "σνακ" και αναψυκτικά.


Το Ισραήλ θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτρέψει να σταλούν στη Γάζα "σνακ" και αναψυκτικά, δήλωσαν σήμερα παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος της ...
ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η απόφαση, που ανακοινώθηκε λίγες ώρες προτού συναντηθεί ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, δεν σχετίζεται με την ισραηλινή επίθεση της 31ης Μαΐου κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Αμπάς και του Ομπάμα αναμένεται να εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χαλαρώσει ο ισραηλινός αποκλεισμός, που έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις μετά την κατάληψη από ισραηλινούς κομάντο του διεθνούς στολίσκου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ανθρώπων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη Δυτική Όχθη δήλωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ θα επιτρέπει να περνά στη Λωρίδα της Γάζας μία πιο ευρεία ποικιλία φαγητών, όπως πατατάκια, μπισκότα, κομπόστες και συσκευασμένο χούμους, καθώς και χυμοί και αναψυκτικά.

"Θα στείλουν το πρώτο πιάτο. Περιμένουμε το κυρίως", δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας Χάσαν Άμπου Λίμπντεχ από τη Ραμάλα. "Περιμένουμε να λήξει αυτή η άδικη πολιορκία".

Ο Ραέντ Φάτουχ, επικεφαλής μίας κυβερνητικής επιτροπής των Παλαιστινίων με έδρα τη Δυτική Όχθη που συντονίζει την είσοδο προϊόντων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Χαμάς θα επιτρέψει να περάσουν στη Γάζα τα ποτά και τα "σνακ" από το Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκε για τη νέα λίστα προϊόντων που ενέκρινε το Ισραήλ ο ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε: "Τους τελευταίους έξι μήνες το Ισραήλ έχει αυξήσει τον όγκο αλλά και την ποικιλία των αγαθών που επιτρέπει να περάσουν στη Γάζα. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται".

Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό μία ισραηλινή πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να άρει όλους τους περιορισμούς για την αποστολή εισαγόμενων προϊόντων στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν η μαρμελάδα και αρκετά άλλα προϊόντα.
Share on Facebook