"Αν το βράδυ δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και στη διάρκεια της ημέρας πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να νυστάζει, δεν είστε μόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από συμπτώματα αϋπνίας, ενώ αρκετοί ταλαιπωρούνται από έντονη υπνηλία και κόπωση. Η υπνηλία πέρα από το γεγονός ότι σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας, μπορεί να...
αποδειχτεί επικίνδυνη όταν επιδίδεστε σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση... και προσοχή, όπως η οδήγηση.
Τροφές που προκαλούν υπνηλία
Τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη και σεροτονίνη, όπως το πλούσιο σε υδατάνθρακες ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί "ανοίγουν" την όρεξη για ύπνο και κατ’ επέκταση μειώνουν τα αντανακλαστικά μας. Το αλκοόλ και τα γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά προκαλούν.. επίσης υπνηλία.
Τροφές που "ξυπνάνε" τον οργανισμό
Οι τροφές που περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη είναι αυτές που μας κρατάνε σε εγρήγορση. Η τυραμίνη προκαλεί την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης, διεγερτικό του εγκεφάλου, που μας διατηρεί σε εγρήγορση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι τα τυριά, το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, οι μελιτζάνες, οι τομάτες, το κόκκινο κρασί, οι πιπεριές, τα καπνιστά κρέατα, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα. Γενικότερα τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενισχύουν την εγρήγορση του οργανισμού.
Η γνώμη του ειδικού
Ας δούμε τι συμβουλεύει η Σταυρούλα Τσατραφίλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος:
*Όταν πρόκειται να οδηγήσουμε για πολύ ώρα φροντίζουμε να μην είμαστε ούτε νηστικοί ούτε φουσκωμένοι. Στην πρώτη περίπτωση τα ενεργειακά μας αποθέματα θα εξαντληθούν πολύ γρήγορα, ενώ στη δεύτερη το πολύ φαγητό θα μας δημιουργήσει πολύ γρήγορα έντονη υπνηλία και μειωμένα αντανακλαστικά.
*Αποφεύγουμε τον πολύ καφέ ή άλλα ροφήματα με υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, ροφήματα σοκολάτας, ενεργειακά ποτά. Τα ροφήματα αυτά μας δίνουν μια πρόσκαιρη ενεργειακή ώθηση, αλλά μετά από λίγο καταβάλλουν το σώμα και τις δυνάμεις μας.
*Εννοείται ότι αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε περίπτωση που παίρνουμε φάρμακα που προκαλούν υπνηλία.
*Καλό είναι να πίνουμε παγωμένο νερό κάθε μισή ώρα περίπου. Το κρύο τονώνει τον οργανισμό και δημιουργεί έντονο αίσθημα ούρησης, που μας κρατάει σε εγρήγορση.
*Φαίνεται ότι τα αλμυρά φαγητά και σνακς, όπως π.χ. οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, μας διατηρούν σε εγρήγορση λόγω του έντονου αισθήματος δίψας, που προκαλούν.
*Από την άλλη πλευρά τα πολύ λιπαρά γεύματα μάλλον δημιουργούν αίσθημα κόπωσης λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή τους, οπότε καλό είναι να τα αποφύγουμε όταν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε.
*Τρώμε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αφού μας "ξυπνάνε". Αντίθετα τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες μας τονώνουν βραχυπρόθεσμα αλλά στη συνέχεια μας προκαλούν νύστα.
*Προτιμάμε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και τόνο, κοτόπουλο, τυρί - γαλοπούλα, μπιφτέκι και λαχανικά, από ένα κρουασάν σοκολάτας. Προτιμάμε ένα μήλο ή παγωμένο χυμό μήλου αντί για μηλόπιτα ή κάποιο άλλο κέικ.
*Πολλοί πιστεύουν ότι το να τρώμε πολύ αργά το φαγητό μας και σε μικρές μπουκιές, το να μασάμε τσίχλα μέντας ή κανέλας ή να τρώμε ηλιόσπορους, μας δημιουργεί εγρήγορση, που μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ταξιδιού.
*Τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε ακόμη να επιλέγουμε τρόφιμα ή χυμούς που είναι λίγο ξινά, όπως π.χ. χυμός λεμονιού χωρίς ζάχαρη, λεμόνι, πορτοκάλι ξινό ή άγουρο ακτινίδιο.
*Όταν οδηγούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας δε θα πρέπει να μασουλάμε συνεχώς κάτι γιατί, ειδικά αν μιλάμε για επαγγελματίες οδηγούς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
*Δεν υποτιμάμε τη σημασία του να είμαστε ξεκούραστοι όταν πρόκειται να οδηγήσουμε για πολύ ώρα. Η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την ασφαλή οδήγηση με τη σωστή διατροφή."
http://trelokouneli.blogspot.com/
Share on Facebook