Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

"Εμπλοκή λόγω έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία!"


"Νοσοκομεία χωρίς... νερό για να πιουν οι ασθενείς. Νοσηλεύτριες που... δανείζονται τα γάντια η μία από την άλλη επειδή δεν υπάρχουν άλλα. Αρρωστοι που προετοιμάζονται για το χειρουργείο, περνούν με τα φορεία την πόρτα του αλλά επιστρέφουν... άπραγοι ξανά στα δωμάτιά τους.Βαριά πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που εκλιπαρούν για έναν βηματοδότη. Τραυματίες στα άνω και τα κάτω άκρα που περιμένουν πάνω από μήνα για να χειρουργηθούν επειδή δεν...

υπάρχουν υλικά. Και μέσα σε αυτήν την κρίση νοσοκομεία να προγραμματίζουν να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για την... περιποίηση κήπων!Αυτά είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που συναντήσαμε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων αλλά και χειρουργικών υλικών.Οι διοικήσεις τους δεν είχαν προβεί σε αγορές απλών υλικών αναμένοντας να διεξαγάγει το υπουργείο τους ενιαίους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (οι οποίοι όμως παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν), είτε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τις εταιρείες για τις τιμές.

Εμπάργκο από εταιρείες
Μέχρι τότε για να αποκτήσουν τα νοσοκομεία οποιοδήποτε υλικό ή να προβούν σε κάποια δαπάνη πρέπει να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Μια ιδιαιτέρως γραφειοκρατική διαδικασία που είχε επαναληφθεί και επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου και την οποία είχε επικρίνει δεόντως τότε η νυν υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εξαιτίας των αμέτρητων προβλημάτων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αποστείλει στα νοσοκομεία νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία επιτρέπει στους διοικητές να αγοράζουν άμεσα ένα προϊόν εφόσον πρόκειται για επείγουσα κατάσταση. Το πρόβλημα έχει ενταθεί και εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν εφαρμόσει οι προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες δεν παραδίδουν πλέον τα προϊόντα τους εξαιτίας των χρεών που δεν έχουν εξοφληθεί.Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουν καθημερινά ασθενείς, τα νοσοκομεία να είναι υπό διάλυση και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι υπάρχει μείωση δαπανών 10%. Ασήμαντη... λεπτομέρεια: όταν δεν αγοράζεις ούτε τα απαραίτητα υλικά οι δαπάνες φυσικά και δεν αυξάνονται.

enet"

Share on Facebook