Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά, που απείλησε το δάσος Πάφου


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Υπό έλεγχο τέθηκε απόψε η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία απείλησε το κρατικό δάσος Πάφου και τα χωριά Κάτω Πύργος και Πηγαίνια, στην Τηλλυρία.

Υπάρχουν...
εστίες φωτιάς, κυρίως στην περιοχή που έχει καεί, και καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή τους.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, διέσχισε ολόκληρο το χωριό Πηγαίνια περνώντας μέσα από αυλές σπιτιών.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Δημήτρης Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, γιατί κόπασαν οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, κάηκε έκταση τριών και ενδεχομένως τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και ιδιωτική δασική περιοχή.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε επίσης ότι η φωτιά φαίνεται να άρχισε έξω από κάποιο περιβόλι στο χωριό Μανσούρα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα Πηγαίνια και τον Κάτω Πύργο.

Η φωτιά, πρόσθεσε, κατέκαυσε εγκαταλελειμμένα υποστατικά, αυλές και περιβόλια.

Έξι δασοπυροσβέστες και ένας αστυνομικός μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Πύργου Τηλλυρίας με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι η κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργο ήταν έγκαιρη και άμεση.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά στον Πύργο, τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας έφυγαν αμέσως από την περιοχή της Παρεκκλησιάς, όπου πραγματοποιούσαν ρίψεις για κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει ενωρίτερα εκεί, και πήγαν στον Πύργο.

Ο κύριος Συλικιώτης στιγμάτισε για μια ακόμα φορά την ανθρώπινη αμέλεια, που έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι πλέον οι ποινές που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις από την Νομοθεσία είναι πιο αυστηρές.

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία του Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου, ότι δεν επανδρώθηκε ο πυροσβεστικός σταθμός στον Κάτω Πύργο, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, το οποίο έχει την πρώτη ευθύνη.

Share on Facebook