Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κομποστοποίηση στον κήπο, Φυσική καλλιέργεια


Πολλά χρόνια τώρα οι Ο.Π. μιλούν για μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση σκουπιδιών και γιατί όχι πόλεις μηδενικών αποβλήτων...

Από το 2007 που η ευαισθησία μου με έφερε στους κόλπους των Ο.Π. κατάλαβα ότι υπήρχε ένας σκεπτικισμός εκ μέρους των πολιτών. "Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά δεν είναι εφικτά".

Αυτό με έκανε να δραστηριοποιηθώ περισσότερο και να ψάξω να δω αν αυτά που λέμε κάποιος τα είχε ήδη υλοποιήσει ή πως μπορεί να υλοποιηθεί εδώ και τώρα, απλά, φυσικά με ανταποδοτικότητα και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Άρχισα να ασχολούμαι η ίδια, ξεκινώντας με έναν κομποστοποιητή που μας χάρισε ο Δήμος μας.

Με ενδιέφερε κάθε τι που είχε να κάνει με την κομποστοποίηση και την φυσική καλλιέργεια (θα καταλάβετε αργότερα γιατί) και σύντομα "Ο Απολλώνιος τρόπος του ζητείν, είχε ως αποτέλεσμα το ευρίσκειν του Σωκράτη" (Κρατύλος 436α).

Έμαθα για την ευρεσιτεχνία των Καλαίσθητων μεταποιητών οργανικών υπολειμμάτων-φυτευόμενοι λιπαντήρες του κου Εμμ Παπαδημητρόπουλου, και την αγκάλιασα.

Τα φυτευόμενα πιθάρια-κομποστοποιητές τα νοιώθω παιδιά μου, είναι όμορφα και δεν με απογοήτευσαν ποτέ. Φυτεύω τα πάντα, από άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια, βότανα, βασιλικό, λουλούδια κλπ. Είναι όλο το χρόνο σε πλήρη ευφορία και το κυριότερο δεν ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες για να πετώ τα σκουπίδια και να πηγαίνω στον μανάβη. Παίρνω ακόμα υγρό λίπασμα αρίστης ποιότητας από αυτά και στηρίζω τις γλάστρες στην βεράντα.

Την ιδέα αυτή την υλοποίησα και στο χωράφι με ένα μεγαλύτερο κομποστοποιητή, για τα κλαδέματα του κήπου. Με το υγρό λίπασμα στηρίζω ανά 15 μέρες τα δέντρα και έτσι κάνω φυσική καλλιέργεια.

Ο κομποστοποιητής αυτός μπορεί να δεχτεί σχεδόν τα πάντα. Από κλαδέματα, γκαζόν, πυρήνα, κατσίγαρο, κουρές από τα πρόβατα, κοπριές αιγοπροβάτων και αλόγων. Όχι μόνο πετώ σκουπίδια αλλά το έμαθαν και οι συγχωριανοί μου και μου φέρνουν ότι έχουν, ενώ άλλοι ήδη το εφαρμόζουν στον χώρο τους.

Το κομπόστ είναι άριστο εδαφοβελτιωτικό, και επειδή δεν σκάβω, προστίθεται χώμα αντί να αφαιρείται με τον αέρα και τις βροχές. Είναι μία καλή και φθηνή λύση για το πρόβλημα της ερημοποίησης.

Χρησιμοποιώ λιγότερο νερό για ποτίσματα, γιατί το χωράφι έχει εδαφοκάλυψη και συγκρατεί την υγρασία και γιατί δεν επεμβαίνω στο οικοσύστημα που υπάρχει κάτω από το έδαφος.

Επίσης το νερό που αυτοποτίζεται ο κομποστοποιητής ανακυκλώνεται ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται από την αποδόμηση των σκουπιδιών με την βοήθεια γεωσκώληκων.

Το σύστημα ποτίσματος είναι αυτόνομο με την βοήθεια ενός μικρού πάνελ και έτσι είναι εντελώς οικολογικός.

Είναι διπλός. Στην μία πλευρά του φυτεύτηκαν σε χώμα φασόλια, ντομάτες, καρπούζια, πεπόνια, βασιλικός, φράουλες, κατιφέδες, μαρούλια, μπάμιες, βότανα, ένα κουμκουάτ, γιασεμί, αναρριχόμενα φυτά ακόμα και μια κληματαριά (συνολικά γύρω στα 160 φυτά). Στην άλλη πλευρά του γίνεται υδατοκαλλιέργεια. Και οι δυο πάνε πολύ καλά. Σε λίγο καιρό όλα τα αναρριχόμενα (ακόμα και οι πεπονιές, οι ντοματιές, οι καρπουζιές) θα σταλίσουν στην καλαμωτή δίπλα τους.

Είναι επίσης μια πολύ καλή πρόταση για να καλύψουμε την ταράτσα ή την βεράντα μας και να έχουμε ότι μας χρειάζεται στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Το σπουδαιότερο είναι ότι τα προϊόντα μας δεν έχουν ίχνος χημικού λιπάσματος.

ΠΗΓΗ: http://www.schizas.com/site3/el/kompostopoiisi-ston-kipo-fysiki-kalliergeia.html


Share on Facebook