Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Πιέζουν Γαλλία - Βρετανία το Ισραήλ για τη Γάζα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στον έλεγχο για το ενδεχόμενο παράνομης εισαγωγής όπλων στην περιοχή...



υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ
Ο κ. Κουσνέρ κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας για το "ρεσάλτο", από ισραηλινούς κομάντος την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από διεθνή επιτροπή που πρότεινε χθες ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και απέρριψε το Τελ Αβίβ.

Και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, μιλώντας μαζί με τον Κουσνέρ, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να διατηρήσει την πίεση στο Ισραήλ.

Ακόμη ο κ. Κουσνέρ δήλωσε ότι η Ε.Ε είναι πρόθυμη να ελέγχει, για το ενδεχόμενο μεταφοράς οπλισμού προς τη Λωρίδα της Γάζας, όσα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή.

Επιπλέον επισήμανε ότι η Ε.Ε προτίθεται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο των συνόρων της Ράφα που συνδέουν την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας.

"Η Ε.Ε πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο απ΄ότι κάνει μέχρι σήμερα, πολιτικά και ουσιαστικά στο μονοπάτι για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή" δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Από την πλευρά του ο κ.Χέιγκ κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί μια φερέγγυα και διαφανή έρευνα για την επίθεση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον ενδεχόμενο σύστασης διεθνούς ερευνητικής επιτροπής.

Το Ισραήλ παραμένει ανένδοτο στο ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο "Mavi Marmara" όπου εννέα Τούρκοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους και δια μέσου του ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι απορρίπτει την όποια έρευνα, τονίζοντας παράλληλα ότι το Τελ Αβίβ δεν προτίθεται να απολογηθεί στην Τουρκία για αυτό το περιστατικό.

Share on Facebook