Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας "ειρηνικής λύσης" στη σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας "ειρηνικής λύσης" στη σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της περιοχής αυτής του Αζερμπαϊτζάν, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στον Καναδά.

"Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν καθώς θέτουν τις ...
θεμελιώδεις αρχές για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ", επισημαίνεται στο κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Επισημαίνουμε με ικανοποίηση το σημαντικό στάδιο που συνιστά η αναγνώριση από τις δύο πλευρές ότι μια μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του Ελσίνκι και στα στοιχεία που προτείναμε σύμφωνα με την ανακοίνωσή μας στη σύνοδο κορυφής (της G8) στην Άκουιλα (στην Ιταλία) στις 10 Ιουλίου του 2009", διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους.

"Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα και να ολοκληρώσουν τη δουλειά αυτή στηριζόμενοι στις βασικές αρχές για να επιτρέψουν την αρχή της δημιουργίας μιας ειρηνευτικής συμφωνίας", καταλήγουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Share on Facebook